Yaratıcılığımı Nasıl Geliştirebilirim? (TURKISH/ENGLISH)

in #blog6 years ago (edited)

creatıvıty tips.png

Öykü yazarken epeyce zorlanıyorum. Belki bilimkurgu türünde yazdığım içindir, emin değilim. Her durumda oturup yazabiliyorum, ama zihnim o gün formda değilse yazdıklarım yavan oluyor. Yaratıcı kıvılcımlar içermeyen bir metni kim okumak ister? Öykü, roman bir yana, işyerinde yazılan bir e-posta, ya da hazırlanan bir sunum zeka pırıltıları içermiyorsa hedef kitlesinde heyecan yaratmıyor.

Edebiyatla uğraştığım yıllar boyunca deneye yanıla hangi durumlarda daha iyi yazdığımı yavaş yavaş çözdüm. Yaratıcılığımı nasıl geliştirebileceğime dair bir sürü araştırma yaptım bu arada, birçok farklı yol denedim, işime yarayanları kullandım, işime yaramayanları terk ettim. Zihnimi formda tutmak için aşağıda sıralayacağım yöntemleri fiilen kullanıyorum. Eğer kullanırsanız tamamının size fayda sağlayacağının garantisini veremem ama aralarından birkaçı mutlaka işinize yarayacaktır.

Beslenme

Atalarımız "sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" demişler. Yaptığım araştırmalar sırasında sağlıklı yaşam reçetelerinde yer alan tavsiyelerin neredeyse tamamının zihin için de faydalı olduğunu fark ettim. Sebze, meyve ağırlıklı dengeli beslenme, bol su tüketimi, yeterli uyku, düzenli yaşam, egzersiz vb. Yaratıcılık söz konusu olduğunda insan daha gizemli, mucizevi bilgilerle karşılaşmayı umuyor. Sanatçı adını verdiğimiz yüce varlığın ilham perisiyle buluştuğu o büyülü anlar... Anladığım kadarıyla mucit ve sanatçılar yaratma sürecine mistik bir hava katarak kendilerini bizim gibi sıradan ölümlülerden farklı bir yerde konumlandırmaya çalışıyorlar. Yaptıkları işe saygı duymakla birlikte ben olaya materyalist bir pencereden bakıyorum. Düzenli olarak B vitamini kompleksi, C vitamini, magnezyum ve çinkodan oluşan vitamin desteği alıyorum. Bunları besinlerden doğal yollardan almak da bir seçenek olabilir ama uygulama muhtemelen çok kolay olmayacaktır. Google amcaya beyni besleyen vitamin ve mineralleri sorarsanız konuyla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu vitamin desteklerini almaya başladıktan sonra zihinsel performansım ciddi biçimde arttı. Elbette uygulamanın bir doktora danışılarak yapılması gerekiyor.

Birikim

Yaratıcılık hepimizin bildiği üzere bilinçaltından kaynaklanıyor. O müthiş "evreka" anlarında bilinçaltında gerçekleşen bir reaksiyon sonucunda doğru çözümü buluveriyoruz. Bilinçaltımızda arzu ettiğimiz o reaksiyonun gerçekleşmesi için, gerekli bileşenlerin orada hazır olması gerekiyor. Dolayısıyla zihnimize önceden yüklenmemiş bilgilerin başka bilgilerle etkileşime girerek ortaya yaratıcı bir fikir, konsept çıkarması mümkün olmuyor. Hangi alanda yaratıcılık sergilemek istiyorsak o alanda ciddi bir birikime sahip olmamız gerekiyor.

Yürüyüş

Alman akademisyenlerin kırlarda birlikte yürüyerek akademik konuları tartışmak gibi bir alışkanlığı varmış. Ben şahsen tanık olmadım, ama duyduğumda fikir olarak bana çok sıcak geldi. Bu yürüyüş dostlarla, mesai arkadaşlarıyla birlikte yapılabileceği gibi yalnız da yapılabilir. Yaratıcılık konusunda bir şeyler yazmak örneğin dün yaptığım uzun yürüyüş sırasında aklıma geldi.

Kahve ve Su

Yaratıcı insanların en iyi dostu olan kahve dikkat ve odaklanmayı artırarak zihinsel performansın bir üst seviyeye çıkmasına yardımcı oluyor. İçmesi de keyifli üstelik.

Beyin ıslak bir organ. Sağlıklı çalışabilmesi için bol bol sulanması gerekiyor. Sağlıklı yaşam reçetelerinde salık verildiği üzere günde 2-3 litre su içmekten çok uzağım ama yine de bolca su içmeye gayret ediyorum. Galiba faydasını görüyorum.

coffee-2306471_1920.jpg

Mekan Değişikliği

Roman yazarken tıkandığım, nasıl ilerleyeceğimi bilemediğim zamanlar oluyor. Bunu herhangi bir iş probleminin çözümünde seçenekleri artık tükettiğinizi düşündüğünüz anlarla kıyaslayabilirsiniz. Elinizdeki mevcut çözümlerin yeterli olmadığını biliyorsunuz, ama aklınıza yeni bir çözüm gelmiyor. Bu gibi durumlarda bir kahve dükkanına gidip orada çalışıyorum. Mekan değiştiği için sanki bakış açım da değişiyor, yazdıklarım çok daha orijinal hale geliyor. Yaptığım yolculuklar sırasında da aklıma bir sürü yeni fikirler geldiğini fark ediyorum. Yolculuk zihnimin canlanmasını sağlıyor.

Spor ve Sanat

Uzmanı olduğunuz konunun dışındaki alanlarda etkinlikler yapmak zihnin canlanmasına yol açıyor. Sporla ya da sanatla ilgilenildiğinde havası artık iyice kirlenmiş odada bir pencere açılmış gibi oluyor. Anne ve babaların hafta sonları çocuklarını kurstan kursa taşımaları boşuna değil galiba.

Deli, Mimar, Marangoz, Yargıç

Yaratıcı bir etkinlik gerçekleştirirken sırasıyla deli, mimar, marangoz ve yargıç şapkalarını takmak gerekiyor. Aşamaları birbirine karıştırmamak ve her aşamada sadece bir kimliğe bürünmek çok önemli. Başlangıçta deli olmak gerekiyor. Deliliği kendinize yakıştıramıyorsanız çocuk da olabilirsiniz. Deli bir çocuk olmak hatta en iyisi olabilir. Kendinizi sansürlemediğinizden, kırlarda serbestçe dolaştığınızdan emin olun. Ve aklınıza gelenleri not edin. Bir sonraki aşamada bir mimar edasıyla bu malzemeyi düzenleyin. Ardından bir marangoz gibi sabırla mimarın çizdiği plana göre eserinizi oluşturun. İçinizdeki yargıç her aşamada, eksiklik ve mantıksızlıklarınızı kulağınıza fısıldamaya çalışacaktır. Ona sırasını beklemesini söyleyin. En sonunda yargıç devreye girip görevini yapsın.

Küçük Notlar Almak

Ne kadar güçlü olursa olsun hafızanıza güvenmeyin. Aklınıza gelen fikirleri aklınıza geldiği anda not edin. Yoksa o fikirle sonsuza kadar vedalaşmış olabilirsiniz.

Kendinizi Sınırlamak

İnsan zihni ilginç bir biçimde sınırlandığı zaman daha yaratıcı oluyor. Beyin fırtınası seansları o nedenle çerçevesi iyi çizilmiş bir konu ve sınırlandırılmış bir zaman söz konusu olduğunda daha verimli oluyor.

Çok Çalışmak

İlhamın günde kaç kez geleceği masanın başında aktif bir biçimde ne kadar zaman geçirdiğinize bağlı. Biraz baba nasihati gibi oluyor ama çok çalışmadan yaratıcılık mümkün olmuyor. Yaratıcı bir performans sergilemek konusunda yeteneğin rolü bence düşünüldüğünden çok daha az.

Dinlenmek

Beyin hiç dinlenmeden sürekli çalıştığında en sonunda pelteye dönüşüyor ve düşünceler sıradanlaşıyor. O nedenle yaratıcı bir iş yapma iddiasındaysanız beyninizi haftada en az bir gün dinlendirmeniz gerekiyor. Bu arada yeterli ve düzenli uyku uyumayı da ihmal etmemek gerekiyor.

Yaratıcılığımı geliştirmek için düzenli uygulamaya çalıştığım yöntemler bunlardan ibaret. Sizlerin de kullanıp sonuç aldığınız taktikler varsa yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, yazıyı beğendiyseniz resteem edebilirsiniz.

ENGLISH VERSION

I have a lot of difficulty writing stories. Maybe it's because I'm writing science fiction, I'm not sure. I can write in any case, but if my mind is not in the form that day, my writing becomes dull. A story, a novel, an e-mail or a presentation do not create excitement if it does not contain glitters of intelligence.

Over the years I've been studying literature, I have gradually figured out in what circumstances I wrote better . I've done a lot of research on how to improve my creativity. I've tried a lot of different ways, I've used those that worked for me, and I've abandoned those that didn't. I actually use the methods listed below to keep my mind in form. I can not guarantee that you will benefit from all of them, but at least a few of them will certainly work for you.

Nutritition

Our Turkish ancestors said, "solid head is found in a solid body." During my research, I realized that almost all of the recommendations in healthy life recipes are useful for the mind. A balanced diet, plenty of water consumption, adequate sleep, regular life, exercise etc. When it comes to creativity, one expectes to encounter more mysterious, miraculous information. Those magical moments when the supreme being called "the artist" meets the soul of inspiration. As I understand it, the inventors and artists are trying to position themselves in a different place than ordinary mortals like us by adding a mystical atmosphere to the creation process. While respecting their work, I look the subject through a materialistic point of view. I regularly get vitamin B complex, vitamin C, magnesium, and zinc . It may also be an option to take them from food by natural ways, but the application will probably not be very easy. If you ask uncle Google about vitamins and minerals that support the brain, you can find detailed information on the subject. My mental performance has increased dramatically after I started taking these vitamin supplements. Of course, the practice needs to be done in consultation with a doctor.

Pre-loading Our Minds

Creativity stems from the subconscious, as we all know. We find the right solution as a result of subconscious reaction in those great "evreka" moments. In our subconscious, the necessary components must be ready for the realization of the reaction that we desire. Therefore, it is not possible to reveal a creative idea or concept without the information that is preloaded into our mind. Whatever area we want to exhibit creativity in, we need to have a cumulated expertise.

Walking

German scholars have a habit of discussing academic issues by walking together in the countryside. I didn't witness it personally, but when I heard it, it sounded really cool to me. This walk can be done with friends, colleagues, or can be done alone. Writing something about creativity came to my mind during my long walk yesterday.

Coffee and water

Coffee, which is the best friend of creative people, helps to increase mental performance by increasing attention and focus. It's fun to drink.

The brain is a wet organ. It needs plenty of water to work properly. I am far from drinking 2-3 liters of water a day as prescribed in healthy life recipes, but I still try to drink plenty of water. I think it is beneficial.

Location Change

When I write novels, there are times when I don't know how to proceed. You know that your existing solutions are not enough, but you don't have a new solution. I go to a coffee shop and work there in a situation like this. As the venue has changed, my point of view also changes, and my writing becomes much more authentic.

I also realized that I have a lot of new ideas in my travels. The journey makes my mind come alive.

Sports and Arts

Doing activities in areas other than your subject of expertise is causing the mind to revive. When you're doing things like sports or art, it's like a window opened in a thoroughly polluted room. I guess it's not a waste for parents to carry their kids to sport and art courses on weekends.

Madman, Architect, Carpenter, Judge

While performing a creative activity, you have to wear madman, architect, carpenter and judge hats, respectively. It is very important not to mix the phases together and to take on only one identity at each stage. You have to be madman at first. If you don't like the idea to be a madman you could be a kid. Being a mad kid might even be the best. Make sure you're not censoring yourself, roaming freely in the countryside. And note everything that comes to mind. Edit this material at the next stage as an architect. Then compose your work as patiently as a carpenter, according to the plan drawn by the architect. In each stage, your judge will try to whisper your flaws and irrationalities to your ear. Tell him to wait his turn. Finally, let the judge come in and do his duty.

Taking Notes

No matter how strong it is, don't rely on your memory. Note the ideas that come to mind. Or you could have said goodbye to that idea forever.

Limiting Yourself

The human mind becomes more creative when it is limited. Brainstorming sessions are therefore more productive when frame of subject is well-drawn and the time is limited.

Working Hard

It's kind of like fatherly advice, but creativity is not possible without a hard work. The role of talent in creative performance is far less than it is thought.

Resting

When the brain is constantly working without rest, it's finally turning to mush, and the thoughts are becoming mediocre. So if you claim to do creative work, you need to rest your brain at least a day per week. In the meantime, adequate and regular sleep should not be neglected.

These are the methods I've been trying to apply regularly. You can share your creativity tips in the comments section.

Thanks for reading, if you liked this article please do not hesitate to resteem.

Images sources: https://www.canva.com/ and https://pixabay.com/ and https://giphy.com

Sort:  

In short good information .. well done
Great post from you
Thanks for sharing..

Thanks for sharing this with the community. It always nice to read something that is done with passion.

Eline sağlık çok güzel bir yazı olmuş -gene"- :)
Benim de aslında bu konuda söyleyeceklerim var, senden aldığım ilhamla bu hafta bir şeyler karalamaya çalışayım. Notumu aldım. Ama ondan önce bu bahsettiğin sağlık meselesiyle ilgili sana çok katıldığımı söylemek isterim. Bizdeki "sanatçı"lar nedense sigarayı, alkolü hatta zaman zaman uyuşturucuyu yaratıcılıklarını arttıran araçlar olarak görüyorlar. Operacı bir arkadaşım var mesela. Ses telleri zarar görmesin diye sigara, alkol, soğuk su bile içmez ama başka neler içtiğini şimdi burada anlatmayayım. Ben de sigara alkol kullanmam mesela ama çalıştığım insanların çoğu çok şaşırır. Hatta bir keresinde bir müşterim "yaratıcı bir iş yapıyorsun nasıl sigara içmiyorsun" demişti. Çünkü sigara içmeyi, içerken uzaklara dalıp gitmeyi yaratıcılığı geliştiren bir şey zannediyorlar. Garip. Anlamsız. Diğer bütün maddelere katılmakla birlikte sağlık kısmına ayrıca bir katılıyorum. Beyinle yapılan bir işte, en büyük sermayen o, koruman lazım ki şimdi gençliğin verdiği heyecanla güzel çalışıyor olsa da beş sene sonra da fikirler üretebilsin, işleyebilsin.

Teşekkür ederim. "Sanatçı"nın kılığı kıyafeti tavrı ne kadar bohem olursa işi o kadar vasat oluyor Türkiye'de. Sigara konusunu bilerek es geçmiştim, içiyorum zira 🙃 ama bırakma niyetim var 🙂

Sanatçı olmak için içmiyorsundur ama, bahsettiğim biraz o benim yoksa sigaranın kendisi elbette değil 🙂

Bırakırsan da pek şahane olur tabii. Erkek arkadaşım inanılmaz kısa sürede ve rahat bıraktı. Anlatmıştım daha önce bir yazımda, belki bir gün işine yarar diye aşağıya linkini bırakıyorum 🙂
https://steemit.com/tr/@punky/bir-sigarayi-birakma-hikayesi

Biri 9 yıl diğer ikisi 6 ay olmak üzere 3 kez bıraktım. İstersem yapabileceğimi biliyorum. Şöyle sanatçı pozlu bir resim çektireyim de öyle bırakayım :)

E o kadar içmişsin bir işe yarasın bari :)

Burada cahil diye bana mı laf geliyor acaba? :)
Ben sigara içmem, o yüzden kendi fikrimi söylemiyorum ama erkek arkadaşım tam da dediğin şekilde paketi attı ve bıraktı. İradeyle ilgili yapılmış bir takım araştırmalar var onları da incelemek lazım meselenin sadece sigara olmadığını anlamak için ;)

Kişiden kişiye degişebilir bırakma zorluğu. Her bünye farklı sonucta. Ben kolay bırakabilenlerdenim.

Meseleyi derinlemesine bilmiyorum, ama uzmanların uzmanlıklarına saygı duyulması ve bilimsel bilgiden yararlanılması konusunda size katılıyorum. Ben kişisel deneyimimden söz etmiştim.

Çok uzun bir konu, okumaktan yoruldum çünkü Türk dilini bilmiyorum Ancak, yararlı bilgiler yazdım

Lütfen benim steemit hesabımda yayınladığım bilgilere bakın ve bilgilerim hakkında ne düşündüğünüzü bana söyleyin

Some good rules there. In the English translation, in the limiting chapter, you might want to say unlimited, not an limited.

Thank you. I intended to say limited.🤠 Limiting time and topic triggers the creativity. It somehow seems paradoxal ☺

Me good rules there. In the English translation, in the limiting chapter, you might want to say unlimited, not an limited....

eline emeğine sağlık cok güzel olmuş gerçekten bir gün bende böyle uzun uzun yazı paylaşırım inşallah :=)

✔Teşekkürler✔

You got a 9.40% upvote from @upmewhale courtesy of @muratkbesiroglu!

Earn 100% earning payout by delegating SP to @upmewhale. Visit http://www.upmewhale.com for details!

I do some of this advices, when I have exam coming up I review while walking and I eat peanuts. Peanuts are good for the brain.

All nuts are good for the brain. They are healty😎

Hey murakbesiroglu,
I resonated well with your post. Thanks for sharing. There is a book written by Bruce Nussbaum called,"Creative Intelligence" that mentions people like Steve Jobs who took long walks to release his creative intelligence. I think there is a connection on tuning in with nature that brings new and fresh ideas to our minds. Since it is mandatory for good health; exercise, nutrition and sleep, then walking can help us become more creative. I like the way that you write and Im going to follow you for more good articles like this one. Thanks!

Hey Carolyn. I am not used to write in English for a long time. So I've been more than happy for your comments. Thank you ☺

Your English translation was perfect. Who wrote that part? Please keep writing more posts like this one.Thank you

Merhaba @muratkbesiroglu Şu an karşılaştım sayfanızla ve söyle bir göz gezdirdim paylasimlariniza ilgimi çekti dolayısıyla da başarılarınızın devamını diliyorum

Teşekkür ederim, size de başarılar, kolaylıklar dilerim 🙂

Teşekkür ederim :)

Pemandangan yang bagus. Memang di turki bagus bagus pemandangannya dan orang orangnya cantik dan tampan, ramah 😁

Hello. Woooww!!!!

O kadar kullanıcı içerisinden size rastladığım için şanslıyım. Ne güzel yazmışsınız

 6 years ago  Reveal Comment