Banklessadria kripto bilten #25

in #leofinance3 months ago

Odricanje od odgovornosti: Bilten nije i ne može finansijski savet, uradite sopstvenu analizu pre ulaganja.

Dve vesti su obeležile kripto nedelju, prva je Centralno Afrička Republika, koja je postala druga država koja je prihvatila Bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja, a druga da je Elon Musk preuzeo Twitter. Uz to, Optimism je najavio airdrop za korisnike i učesnike u kripto ekosistemu.

Što se tiče metaverse i NFT prostora, pokretanje Otherside metaverse prostora je planirano za subotu, 30.04.2022. i to bi mogao biti pokretač za metaverse projekte.

Poređenje Cosmos, Polkadot i Avanlanche predstavlja odličan materijal za čitanje tokom vikenda.

U par minuta

 1. Centralna Afrička Republika je postala druga država na svetu koja je prihvatila Bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja, uz El Salvador. Bitcoin će se koristiti uz CFA franak, koji je sredstvo plaćanja i u Kamerunu, Čadu, Kongu, Ekvatorijalnoj Gvineji i Gabonu. Nema puno detalja o načinu realizacije, nakon što je potpisan ukaz od strane predsednika.
 2. Posle različitih preokreta, Elon Musk je kupio Twitter, za 44 milijarde dolara, s obzirom da je bord direktora prihvatio ponudu za preuzimanje. Biće interesantno pratiti dalji razvoj platforme, i kripto sadržaja na njoj.
 3. Optimism je najavio airdrop za rane korisnike ekosistema, ali i učesnike u Ethereum ekosistemu, koji uključuje i EVM kompatibilne L1 alternative. Prema saopštenju u pitanju je samo prvi u nizu airdrop-ova, da li ste na listi možete pogledati ovde.
 4. Uniswap je pod tužbom od strane jednog korisnika, i cela procedura pokazuje trenutne manjkavosti kad je u pitanju regulisanost DeFi tržišta. Korisnik se žali na nivo zaštite, s obzirom da je Uniswap registrovan kod SEC-a u SAD.
 5. Gradonačelnik Buenos Aires-a je najavio da će omogućiti plaćanje poreza u Bitcoin-u, u okviru prezentacije načina za optimizaciju upravljanja gradom. Ipak, grad ne planira da zadrži kripto valute koje prikupi putem poreza, već da ih razmeni za fiat novac.
 6. Novi slučaj hakerskog napada, koji uključuje BAYC NFT-ove, i u okviru kog je ukradeno 4 BAYC NFT, i 6 mutant BAYC NFT, čija vrednost se procenjuje na preko 10 miliona dolara.
 7. NFT agregator gem.xyz je preuzet od strane OpenSea platforme za trgovinu NFT-ovima. Prema izvorima, preuzimanje nije bilo očekivano, a Gem trenutno ima oko 48 hiljada korisnika, i preko njega je izvršeno malo preko 200 hiljada transakcija.

Pojam nedelje

Legalno sredstvo plaćanja se odnosi na sve novčanice i valute koje se mogu koristiti za plaćanje roba i usluga.

Kratko i jasno

Uniswap se približava kumulativnom obimu trgovine od 1 trilion dolara, sa preko 2 milijarde dolara isplaćenih ka ulagačima u fondove likvidnosti

Otherside će biti pokrenut sutra, u saradnji sa Animoca Brands

Predlog za čitanje

Poređenje tri bitne alternative za Ethereum, koje se sve oslanjaju na mogućnost bočnih blokčejnova direktno u ekosistemu, bez potrebe za L2 platformama za skaliranje. Tu je i drugačije mišljenje o prinosima na ulaganje koje nude DeFi projekti, ali i načini kako da iskoristite NFT koji imate u vlasništvu za kolateral.

 1. Ukoliko vas zanimaju NFT-ovi, imate ih i želite da ih iskoristite kao koleteral za pozajmicu, onda je objašnjenje tržišta NFT pozajmica koje su napravili Jason Choi i Javier Ang pravo mesto za početak za vas.
 2. Cosmos, Polkadot, Avanlanche, šta mogu ponuditi, i koje je rešenje perspektivnije, odlično međusobno poređenje koje je napravio Burak Arikan, sa stanovišta sedam različitih parametara. Ukoliko želite da saznate koji je najbolji, pročitajte članak.
 3. Kontroverze oko prinosa na ulaganje u protokol su stalni predmet diskusija u kripto prostoru, i AnthonyLee Zhang je podelio svoje mišljenje, i zbog čega on to vidi samo kao preskakanje određenih stepenica u rastu projekta, i pridobijanju novih korisnika.

Fokus

Otherside predstavlja metaverse prostor koji planira da pokrene Yuga Labs, u kome će svakako biti moguće prikazivati BAYC NFT-ove, ali informacije koje se mogu naslutiti kroz početne objave pre pokretanja sugerišu da će projekat uključiti i druge tipove PFP NFT-ova.

Projekat se pokreće godinu dana nakon inicijalne prodaje BAYC NFT-ova, koji su u međuvremenu dostigli veoma visoke vrednosti. U ovom trenutku još nije izvesno kako će se prodavati parcele u okviru metaverse-a, pri čemu postoje osnovne informacije da će ukupno biti 100 hiljada parcela, od čega će se 55 hiljada prodavati kroz aukciju. Prodaja će biti na web stranici otherside.xyz.

Otherside metaverse će biti pokrenut sutra! Slika: Yuga Labs

Pregled tržišta – bDAOadria Indeksi

Još jedna nedelja u kojoj su indeksi završili u crvenom, pri čemu je BTC na sličnom nivou kao prošlog petka, ali su ostale kripto valute u manjem ili većem minusu u odnosu na prošlu nedelju.

Glavni indeks sa najvećim kripto valutama je ostvario pad od 2,92 procenta, što ga čini najboljim indeksom ove nedelje, sa trenutnom vrednošću od 849,52. BTC je ostao na sličnom nivou, ali su ADA i MATIC povukli indeks na dole. Indeks L1 platformi je ostvario pad od 5,08 procenata, i sada je na nivou 837,82.

U crvenoj teritoriji su i ostali indeksi, pri čemu je najgore prošao metaverse indeks, koji je i generalno sa najlošijim performansama, sa padom od 14,28% ove nedelje, i trenutnom vrednošću od 652,18, što je daleko ispod ostalih indeksa. AXS i MANA su povukli indeks na dole.

Jedini indeks koji je posle četiri nedelje iznad 900 je meme indeks, koji je na 911,35, sa ovonedeljnim padom od 3,25%.

U zelenom su u odnosu na prošllu nedelju samo SNX i ENS, SNX je token na Synthetix platformi, a ENS je upravljački token ENS DAO zajednice, koja upravlja .eth domenima.

Statusi bDAOadria indeksa na dan 29.04.2022:

 • bDAOadria M – 849,52 (pad od 2,92% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria DeFi – 724,72 (pad od 9,28% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria metaverse – 652,18 (pad od 14,28% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria L1 – 837,82 (pad od 5,08% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria storage – 732,53 (pad od 9,14% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria meme – 911,35 (pad od 3,12% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria DAO – 764,62 (pad od 7,26% u odnosu na proteklu nedelju)

Lokalne vesti

RS – Pravni tim advokatske kancelarije Milošević je analizirao mogućnost otvaranja kripto banke u Srbiji, i zašto to trenutno ne predstavlja realnu mogućnost, pročitajte ovde.

Meme

Šta uraditi

VoiceDAO podstiče korisnike da uče o web3 ekosistemu putem nagrađivanja u $VDT tokenima. Pogledajte dostupne kvizove na sledećem linku. Ponuda web3 poslova se može naći na sledećem linku.

Linkovi

Twitter Hive GM

Prvobitno objavljeno na našoj substack stranici u petak 29.04.2022 - https://banklessadriadao.substack.com/

Sort:  


The rewards earned on this comment will go directly to the person sharing the post on Twitter as long as they are registered with @poshtoken. Sign up at https://hiveposh.com.