Banklessadria kripto bilten #26

in #leofinance7 months ago

Odricanje od odgovornosti: Bilten nije i ne može finansijski savet, uradite sopstvenu analizu pre ulaganja.

Sezona 4 je praktično počela, a zvanično obeležavanje početka je danas na Twitter Spaces BanklessDAO. Sezona traje do kraja Jula, kada počinje još jedna nedelja predaha.

Binance će uzeti učešće u finansiranju preuzimanja Twitter-a od strane Elon Musk-a, Gucci će primati kripto valute u svojim radnjama, MicroStrategy je ostvario minus u Q1 2022.

Približava se Merge, pročitajte kako se pripremiti za isti, ali i temu o načinima ulaganja u kripto valute, ili presek mogućnosti koje donosi/uzima retkost digitalne imovine kod video igara.

Od kako su uvedeni DAOadria indeksi, svaka nedelja je obeležena crvenilom, i svi su veoma nisko u odnosu na početnu tačku, a metaverse indeks je približava polovini početne vrednosti.

U par minuta

 1. Yuga Labs je objavio da su napravili refundaciju Ethereum-a koji je potrošen na neuspele transakcije, prilikom početne prodaje Otherdeed NFT-ova u prošlu subotu. Ukupno je potrošeno oko 157 miliona dolara na neuspele transakcije.
 2. Elon Musk je prikupio sredstva za preuzimanje Twitter-a, u okviru koga je i fond od 7 milijardi dolara za podršku prilikom preuzimanja. Binance je deo fonda, sa ukupno 500 miliona dolara, što bi moglo imati uticaja na pravac razvoja platforme.
 3. Gucci će početi da prima kripto valute u određenim radnjama u SAD, krajem ovog meseca. Interesantno je da će uz Bitcoin i Ethereum, među kripto valutama za plaćanje biti i Dogecoin i Shiba Inu, uz Bitcoin Cash i Litecoin.
 4. Setimo se prvog izdanja kripto biltena, kad smo spomenuli da je Dfinity logo uzor za Facebook rebrend u Meta. Prošlo je par meseci, i Dfinity se odlučio na tužbu protiv Meta, zbog prevelike sličnosti između dva logotipa.
 5. MicroStrategy je objavio rezultate za Q1 2022, sa ostvarenim gubicima u visini od 170 miliona dolara, usled gubitaka na ceni BTC-a u prethodnom periodu, pri čemu su prihodi bili na nivou od 119 miliona dolara. Prosečna nabavna cena BTC-a je prešla 30 hiljada dolara. Cena akcija je pala na nivo sa kraja 2020-te godine.
 6. Rizičan potez Ethereum zajednice, da se fokusira na predstojeći The Merge, bez obzira što se približiva vreme za „Difficulty bomb“, koju je potrebno još jedanput odložiti pre samog prelaska na PoS. Da li će kasnije biti dovoljno vremena da se napravi kvalitetno rešenje?
 7. Decrypt se odvojio od Consensys-a, putem prikupljanja 10 miliona dolara, od skupa različitih investitora, na bazi trenutne vrednosti od 50 miliona dolara. PubDAO je deo razvojnog plana u budućnosti.

Pojam nedelje

Gas predstavlja meru naknade za transakcije na Ethereum mreži. Postoje dva različita parametra koji utiču na ukupnu vrednost naknade za transakciju:

 • Ukupna količina Gas-a koja je potrebna za obradu transakcije – koja iznosi 21000 za slanje ETH između dve adrese, ali može biti reda 200+ hiljada, kad je u pitanju interakcija sa pametnim ugovorom
 • Cena pojedinačnog Gas-a, koja zavisi od trenutnu opterećenosti na mreži

Kratko i jasno

Da li smo stvarno još uvek vrlo na putanji razvoja kriptovaluta

Crveni talas je na tržištu, da li je opet trenutak za povratak u McD?

Predlog za čitanje

Merge se približava, da li ste se pripremili na pravi način? 2Yeahyeah je podelio temu gde je naveo i druge mogućnosti rasta uz Ethereum, uz cenu ETH tokena o kojoj se može čitati na svakom ćošku. Na temu ulaganja, tu je i solidan post od Smol degen-a, a i pregled koncepta retkosti u virtuelnim svetovima, i da li je to dobra taktika prilikom razvoja video igara.

 1. Kako se na najbolji način pripremiti za predstojeći Merge na Ethereum mreži, odlična tema koju je podelio 2Yeahyeah, gde se navode mogućnosti koje ne uključuju samo rast cene ETH, koji bi trebao biti posledica Merge-a.
 2. Puno je tema kako ulagati u kripto industriju, s obzirom na volatilnost koju donosi kripto tržište. Smol degen je napravio temu na Twitter-u o tome kako da napravite plan, i prestanete da pratite svakodnevne promene na tržištu. Vredi pročitati.
 3. Da li je koncept retkosti, kad su u pitanju parcele u virtuelnom prostoru, pravi način za motivaciju zajednice da učestvuje u projektu, i pravi put za razvojne aktivnosti, Charl3s svakako misli da to nije pravi put, pročitajte zašto.

Fokus

BanklessDAO je napunio godinu dana, i ulazi u Sezonu 4 #S4. Početak sezone 4 možete pratiti danas na Twitter Spaces, u vremenu standardnog poziva zajednice.

Odbor za grantove je odobrio sredstva za određene projekte, pri čemu će od ove sezone biti uvedena prolaz na sredini sezone, da se vidi napredak na velikim projektima, a sve sa ciljem efikasnijeg korišćenja sredstava. U ovom trenutku DAO trezor ima 182 miliona $BANK, uz oslobađanje još 33 miliona $BANK u toku sezone 4.

Slika: Dippudo

Sezona 4 je zvanično počela 2. maja, i traje do 29. jula, kad počinje nedelja predaha, u toku sedmice koja uključuje 1. avgust.

Pregled tržišta – bDAOadria Indeksi

Indeksi su još jednu nedelju završili u crvenoj teritoriji. Bitcoin prati svetska tržišta, i pad tržišta u toku jučerašnjeg dana je povukao i kompletno kripto tržište.

Glavni indeks sa najvećim kripto valutama je ostvario pad pad od 9,87 procenata, i sada je na nivou 765,70, što je pad od skoro 25% u odnosu na uvođenje indeksa pre par nedelja. L1 indeks je na sličnom nivou, uz pad od 8,78% ove nedelje, i trenutnu vrednost od 764,25.

U crvenoj teritoriji su i ostali indeksi, pri čemu je najniže pao metaverse indeks, trenutno na nivou od 535,10, uz ovonedeljni pad od 17,95% povučen na dole padom $AXS i $YGG. Storage indeks je ove nedelje pao za 17,27% i nalazi se na 606,05.

Posle pet nedelja iznad 800 je samo meme indeks, koji je na 805,37, sa ovonedeljnim padom od 11,63%. DAO indeks je bio na nivou L1 indeksa, sa padom od 8,92%, i trenutno je na 696,44.

U odnosu na prošlju nedelju $ENS je opet u zelenoj teritoriji, uz njega i $CULT je ostvario rast, posle velikog pada u prethodnom periodu, dok je $SAND preuzeo vodeću poziciju kad su metaverse projekti u pitanju, sa tržišnom kapitalizacijom koja je sada veća od $AXS.

Statusi bDAOadria indeksa na dan 06.05.2022:

 • bDAOadria M – 765,70 (pad od 9,87% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria DeFi – 620,44 (pad od 14,39% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria metaverse – 535,10 (pad od 17,95% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria L1 – 764,25 (pad od 8,78% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria storage – 606,05 (pad od 17,27% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria meme – 805,37 (pad od 11,63% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria DAO – 696,44 (pad od 8,92% u odnosu na proteklu nedelju)

Lokalne vesti

RSGodišnji izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca je naveo kripto valute kao vid mogućnosti koji bi mogao biti iskorišćen za zloupotrebe kad je u pitanju pranje novca.

Meme

Šta uraditi

Pridružite se događaju početka Sezone 4 u okviru BanklessDAO na Twitter Spaces.

Biće razgovora o novim projektima, nastavku postojećih projekata, kao i mogućnostima za priključenje BanklessDAO ekosistemu.

Linkovi

Twitter Hive GM

Prvobitno objavljeno na našoj substack stranici u petak 06.05.2022 - https://banklessadriadao.substack.com/

Sort:  


The rewards earned on this comment will go directly to the person sharing the post on Twitter as long as they are registered with @poshtoken. Sign up at https://hiveposh.com.