Terra – uputstvo za početnike

in #leofinance3 months ago

Prevod članka koji je prvobitno objavljen na BanklessHQ kanalu.

Odricanje od odgovornosti: Bilten nije i ne može finansijski savet, uradite sopstvenu analizu pre ulaganja.

Dragi Bankless narode,

Prošlog meseca smo u Bankless biltenu predstavili Cosmos sa uputstvom za početnike i analizom mogućnosti koje projekat nudi.

Sada je na redu sledeća alternativna platforma na L1 nivou.

Nalazimo se u Terra nedelji u Bankless-u!

Terra je implementirana na Tendermint protokolu — ista tehnologija konsenzusa kao i u slučaju Cosmos-a.

Aplikacija koja je izbacila Terra ekosistem u prvi plan je UST, u ovom trenutku najveći algoritamski stabilni token, kad se gleda tržišna kapitalizacija, koja iznosi skoro 18 milijardi dolara i Terra planira da ga podrži milijardama dolara u vrednosti, sa različitom kripto imovinom.

LUNA, matični token Terra protokola, je bio među kripto imovinom sa najboljim performansama u protekloj godini.

Kako krenuti sa korišćenjem Terra protokola?

Šta predstavlja LUNA?

Gde su najbolje prilike za učešće u Terra ekosistemu?

Koje su aplikacije najpovoljnije za korišćenje?

U nastavku sve što treba da znate o Terra protokolu.

 • RSA

P.S. 📺 Nemojte da propustite našu poslednju epizodu Bear vs Bull slučaj za LUNA. Može dosta pomoći u razumevanju protokola.

Taktika Utorkom

Bankless pisac: William M. Peaster, Bankless saradnik i Metaversal pisac

Ultimativno uputstvo za Terra ekosistem

Crtež Logan Craig

Terra je DeFi blokčejn koji je orijentisan na stabilne tokene, implementiran na Cosmos-u. Projekat je u ovom trenutku najveći alternativni blokčejn (alt-L1) po DeFi aktivnostima, a matični tokeni protokola LUNA i UST su postali veoma bitan deo kripto ekosistema.

Bankless taktika će podeliti sa vama osnove Terra protokola, kako da se priključite ekosistemu i kako da počnete sa korišćenjem prvih aplikacija u okviru ekosistema.

 • Cilj: Naučiti kako da počnete sa istraživanjem Terra ekosistema
 • Veština: Početnik
 • Trud: 30 minuta
 • ROI: +50% APY u Terra DeFi trenutno

Uputstvo za autostopere kroz Terra ekosistem

_Slika putem _Terra.money

Postoji stara latinska izreka, terra fundit fruges, što znači „zemlja rađa obilne plodove“.

Kroz oči DeFi analitičara, izraz me podsetio na to kako je Terra platforma u bukvalnom smilu pružala prilično velike nominalne prinose u DeFi ekosistemu.

Kako god, Terra je svakako jedan od najkontroverznijih projekata u kripto ekonomiji u ovom trenutku. Pristalice Terra platforme tvrde da ekosistem Terra blokčejna ima veliku prednost u budućnosti, dok protivnici Terra platforme upozoravaju da projekat počinje da predstavlja sistemski rizik za celokupan DeFi ekosistem.

U sredini se nalaze neutralni korisnici, koji ne vide veliku prednost ekosistema, ili smatraju da je u igri previše različitih varijabli da bi se pravile prognoze za rast.

Na kraju dana, sami morate da odlučite šta mislite o ekosistemu. Da biste to zaista uradili, deo procesa je proces učenja o osnovama Terra ekosistema i isprobavanje različitih mogućnosti na platformi. Dakle, da krenemo sa analizom funkcionisanja blokčejna.

Implementiran na Cosmos platformi

_Image via _DeFi Llama

Prošlog meseca smo objavili uputstvo za početnike na Cosmos platformi, iz koga se može primetiti kako Cosmos nije jedinstveni blokčejn, već decentralizovana mreža inter-operabilnih i nezavisnih blokčejnova.

Pogodi šta sledi?

Terra je trenutno najveći i najaktivniji blokčejn koji je implementiran na Cosmos-u! Kao što se može videti na kontrolnoj tabli DeFi Llama koja je data iznad, Terra ima skoro 20 milijardi dolara ukupne zaključane vrednosti (TVL) u 25 aktivnih protokola, u ovom trenutku i raste.

Slika preko DeFi Llama

Iz toga se može videti da je Terra, koju je razvila Terraform Labs, skoro 20 puta veća od drugog po veličini blokčejna na Cosmos-u, Osmosis platforme, u ovom trenutku. Kad se pogleda šira slika, Terra je trenutno drugi najveći DeFi blokčejn po TVL-u, i ispred se nalazi samo Ethereuma, kao što se može videti na slici.

LUNA i UST – objašnjenje rada

_Slika preko _Terra.money

LUNA LUNA je matični token Terra platforme. S obzirom da je Terra blokčejn sa PoS (Proof-Of-Stake) konsenzusom, vlasnici mogu da ulože LUNA tokene da bi pomogli u obezbeđenju mreže i zaradili nove LUNA tokene, ali i druge tokene.

Prinos koji donose LUNA tokeni kroz ulaganje je trenutno na nivou od 5,86% APR, po Staking Rewards web stranici.

_Terra je trenutno 9. na listi najvećih kriptovaluta - Slika putem _CoinGecko

Pored toga, LUNA se koristi da apsorbuje volatilnost cene algoritamskih stabilnih tokena na Terra platformi, od kojih je najpopularniji TerraUSD ili UST. U vreme pisanja posta, UST je četvrti po veličini stabilni token u kriptoekonomiji i ispred njega su samo dugo poznati stabilni tokeni u kripto ekonomiji USDT, USDC i BUSD.

_Slika putem _CoinGecko

Od početka 2022. godine, Terraform Labs — na čelu sa osnivačem i izvršnim direktorom Do Kwon-om — je napravio ogromnu količinu rezervi u kripto imovini, kako bi podržao vrednost UST. Do pisanja teksta, Luna Foundation Guard (LFG) je pribavio više od 2,3 milijarde dolara u BTC-a i 100 miliona dolara u AVAX tokenu za kripto rezervu, a Kwon planira da navedenu sumu podigne na nivo iznad 10 milijardi dolara.

Ipak, treba imati u vidu aa je navedeni pristup „postani prevelik da bi mogao propasti“ definitivno razbesneo kritičare i skeptike prema Terra konceptu, koji tvrde da bi događaj u kome bi se UST odvojio od povezanosti prema vrednosti dolara, sada mogao dovesti do ozbiljnih problema na svim tržištima u okviru kriptoekonomije.

Početna tačka sa Terra platformom

Terra novčanik za vas

Kao Cosmos, Terra pametni ugovori nisu direktno kompatibilni sa Ethereum virtuelnom mašinom (EVM), što praktično znači da niste u mogućnosti da jednostavno dodate Terra mrežu u postojeći Ethereum novčanik u pretraživaču, kao što je to moguće sa platformama koje su kompatibilne sa EVM, npr. L2 rešenja za skaliranje Ethereum-a.

Usled toga, da biste koristili Terra platformu, prvo morate da podesite novčanik koji podržava Terra tehnologiju.

Popularne opcije novčanika koje možete razmotriti za priključenje u Terra ekosistem uključuju:

Transfer novca na Terra platformu

Plaćanje transakcija na Terra platformi se vrši u LUNA tokenu, baš kao što se ETH koristi za plaćanje transakcija na Ethereum-u.

Ipak, vodite računa o sledećem: neke kripto berze poput FTX i Kraken nude direktnu trgovinu sa LUNA, dok druge poput Coinbase-a i Gemini-a podržavaju WLUNA, ili Wrapped Luna, što predstavlja ERC-20 token koji se koristi za predstavljanje vlasništva nad LUNA tokenom na Ethereum blokčejnu.

Početi sa LUNA ili WLUNA je pristojan start. Samo treba imati u vidu da LUNA token možete poslati direktno sa svog naloga na menjačnici na Terra novčanik. Suprotno tome, sa WLUNA tokenom morate da koristite transfer servis, poput Terra Bridge da biste ih pretvorili u LUNA token na Terra platformi.

_Slika putem _Terra Bridge

Kako uložiti LUNA

Kada ste prebacili LUNA u Terra ekosistem, možete biti zainteresovani da uložite neki deo ili celokupnu imovinu kako bi zaradili LUNA token kao prinos na ulaganje.

Kad se misli o tome, popularan načina za ulaganje LUNA u Terra protokol je novčanik Terra Station.

Ukoliko ste radoznali, u novčaniku bi jednostavno otvorili kontrolnu tablu „Stake“, izabrali validatora, uneli koliko LUNA tokena želite da delegirate i završili transakciju delegiranja LUNA tokena. Nakon toga možete da pratite prinos na ulaganje i eventualno poništite ulog preko navedene kontrolne table.

Potrebno je imati na umu da proces poništavanja ulaganja traje 21 dan!

_Potencijalni prinos u LUNA tokenima na ulaganje se možete izračunati putem _Staking Rewards

Drugi način da uložite LUNA je preko Lido aplikacije, najpoznatije po stETH tokenu. Uz stETH, projekat nudi i tokenizovano ulaganje u Terra ekosistem preko bLUNA ili stLUNA.

_Slika putem _Lido

Ne treba da vas dovede u zabunu postojanje dva tokena, jer i bLUNA i stLUNA predstavljaju LUNA token uložen u Lido aplikaciji. Razlika je u tome što bLUNA prinos mora da se zahteva ručno, dok se prinos putem stLUNA automatski povećava sa vremenom.

Top aplikacije u Terra ekosistemu

_Top 10 Terra projekata u ovom trenutku – slika putem _DeFi Llama

1. Anchor Protocol

Sa cca. 15 milijardi dolara u TVL-u, Anchor Protocol je trenutno najveći projekat na Terra platformi, i to je protokol za pozajmice i zaduživanja, koji je postao popularan usled visokih prinosa na UST depozite koji nudi.

_Slika putem _Anchor

2. Lido

Druga najveća aplikacija u Terra ekosistemu je pomenuti Lido, koji u ovom trenutku ima vrednost od skoro 7 milijardi dolara u depozitima na platformi. LUNA token možete pretvoriti u imovinu koja donosi prinos putem par klikova na web stranici.

3. Astroport

Dalje ide Astroport, nova decentralizovana menjačnica (DEX) koja podržava fondove likvidnosti poput Curve i Uniswap. Ukoliko želite, možete krenuti sa trgovinom tokenima i ulaganjem u fondove likvidnosti, da bi zaradili prinos putem naknada za trgovinu i nagrade u ASTRO tokenima!

Bonus projekti

Prva tri su najistaknutiji projekti na Terra platformi po zaključanoj vrednosti (TVL), ali postoje i drugi značajni projekti, koji uključuju:

 • Stader: Protokol za optimizaciju prinos na ulaganje
 • Mirror: Protokol za kreiranje sintetičkih sredstava
 • PRISM: Protokol za raspodelu tokena na prinos i osnovnu imovinu
 • Terraswap: DEX poput Uniswap
 • Mars Protocol: DeFi protokol za kreditiranje
 • Pylon Protocol: Paket proizvoda za prinos u DeFi ekosistemu
 • Risk Harbor: DeFi tržište za upravljanje rizikom

Zaključak

Kad je u pitanju prelazak sa EVM na ne-EVM platforme uvek postoji određena kriva učenja, koja je neophodna, i pored toga što bi Terra i njeni vrhunski projekti generalno trebalo da budu poznati svima koji su koristili DeFi aplikacije ranije.

Ukoliko odlučite da istražite Terra ekosistem, počnite sa malim ulozima i koristite iznose putem kojih možete testirati sistem, dok niste potpuno sigurni!

Kad se pogleda šira slika, inercija i bočni vetrovi će održavati Terra ekosistem da nastavi sa opstankom i napretkom u doglednoj budućnosti.

Dugoročno, tu su sledeća pitanja.

Može li UST da održi povezanost ka USD u godinama koje dolaze?

Da li će UST postati toliko veliki da bi eventualni neuspeh oborio celokupan kripto ekosistem?

Da li će Ethereum L2 platforme vremenom poslati Terra ekosistem nizbrdo?

Samo sa vremenom će doći odgovori na ova pitanja, ali šta god da se desi, podsetimo se latinskog izraza: alea iacta est, odnosno „kocka je bačena“.

Only time will tell, though whatever happens I’m reminded here of another Latin expression: alea iacta est, for “the die is cast.”

Radni koraci

Biografija autora

William M. Peaster je profesionalni pisac i stvaralac koji piše Metaversal— Bankless bilten koji je fokusiran na rast NFT projekata u kripto ekosistemu. On je nedavno počeo sa doprinosima kroz sadržaj za Bankless, JPG, i šire!

Linkovi

Twitter GM

Prvobitno objavljeno na našoj substack stranici u četvrtak 28.04.2022 - https://banklessadriadao.substack.com/

Sort:  


The rewards earned on this comment will go directly to the person sharing the post on Twitter as long as they are registered with @poshtoken. Sign up at https://hiveposh.com.