Food Series # 189: Jackfruit yogurt and black sticky rice

in #photolast month

Have you ever heard of black sticky rice? Black sticky rice is healthier than white rice.! Black rice which is also known as forbidden grains, because in feudal times only kings were allowed to eat this kind of rice. It has more fiber and protein, the nutritional value is much more and the color is beautiful. Black rice is a rich source of iron, vitamin E, and antioxidants. You can easily buy it online and supermarket or in natural food stores .Oh note: black rice (sticky rice) is different from brown rice (non-glutinous rice).
43593B83-55C7-4618-9539-690BB7E0D947.jpeg

Bạn đã từng nghe đến gạo nếp cẩm chưa? Gạo nếp cẩm tốt cho sức khỏe hơn gạo trắng! Gạo nếp cẩm còn được gọi là gạo cấm vì thời phong kiến ​​chỉ có vua chúa mới được ăn loại gạo này. Loại gạo này có nhiều protein hơn, giá trị dinh dưỡng nhiều hơn và màu sắc đẹp hơn các loại gạo khác. Gạo nếp cẩm giàu chất sắt, vitamin E và chất chống oxy hóa. Bạn có thể dễ dàng mua nếp cẩm qua trực tuyến, siêu thị hoặc các cửa hàng thực phẩm tự nhiên. Nhớ rằng gạo nếp cẩm khác gạo lứt nha.
75EC093C-B3A1-4482-8BF4-9206ED5F057C.jpegD0C163B8-3C39-4B8F-8835-BC996681942D.jpeg
Yogurt is also a healthy and nutritious food, I usually eat yogurt every day to lose weight and it helps me have a healthy gut, make me have better skin. Like the name suggests, the main ingredients of this dessert include: Yogurt, black sticky rice, jackfruit. In Vietnamese, it is called Sua chua nep cam và mit. The more hotter the weather becomes the more I crave cold and want to eat foods that cool my body. Yogurt and black sticky rice is the best desert to beat the heat in the summer in Vietnam. It is easy to cook, delicious and healthy. It’s a simple recipe and can be served for breakfast or as a dessert after a light meal. Some people like the fermented style, but I prefer mine unfermented. I have cooked black rice many times with a sweet taste, when fermented it has the taste of alcohol and I don't like that.
926636CC-5662-4AFF-83D9-BA99796F4C67.jpeg

Sữa chua cũng là một thực phẩm lành mạnh và bổ dưỡng, mình ăn sữa chua mỗi ngày để giảm cân và nó giúp mình có một đường ruột khỏe mạnh và có làn da đẹp. Giống như tên gọi, nguyên liệu chính của món này bao gồm: Sữa chua, nếp cẩm và mít. Thời tiết càng trở nên nóng nực những ngày gần đây khiến mình càng thèm lạnh và muốn ăn những món giải nhiệt cho cơ thể. Sữa chua nếp cẩm là món tuyệt vời nhất để đánh bay cái nóng trong mùa hè ở Việt Nam. Nó rất dễ nấu, ngon và tốt cho sức khỏe. Nó là một công thức đơn giản và có thể được phục vụ cho bữa sáng hoặc như một món tráng miệng sau bữa ăn nhẹ. Một số người thích phong cách lên men, nhưng mình thích kiểu chưa lên men hơn. Mình đã nấu nếp cẩm nhiều rồi, công thức của mình có vị ngọt dễ ăn còn khi lên men thì nếp cẩm nồng nặc mùi rượu thui, mình không thích điều đó chút nào.
27EECE1B-C2C5-4C47-93ED-C80C6B91D01D.jpeg

EC1D3EAF-E771-4550-82D1-F7C4114D7C53.jpeg
Here is how to cook black rice:

Vo sạch gạo nếp cẩm rồi ngâm nước qua đêm. Đổ gạo và nước vào nồi cơm điện, thêm nước cốt dừa và đường. Khuấy đều tất cả mọi thứ và dàn đều trước khi đậy nắp - điều này sẽ giúp gạo chín đều nhất. Bật nồi cơm điện, nấu khoảng 40 phút rồi rút điện ra. Để nguội trong vài giờ. Nếp cẩm nấu chín có thể bảo quản trong tủ lạnh đến 3-5 ngày. Mình cũng rất thích mít, đây là loại trái cây mình thích nhất. Tách mít thành những sợi nhỏ, dài. Bạn chỉ cần trộn nó và thưởng thức nó. Phục vụ ngay lập tức khi còn lạnh.

Rinse the black sticky rice and soak overnight in water. Pour the rice and the water into a rice cooker and add coconut milk and sugar. Stir everything together and spread it in an even layer before closing the lid — this will help it cook the most evenly. Turn on the rice cooker, cook for 40 minutes and turn it off. Let it cool for a few hours. Cooked black rice can be stored in the refrigerator for up to 3-5 days. I also love jackfruit, this is my favorite fruit. Split jackfruit into long, small fibers. You only need to mix it and enjoy it. Serve immediately while cold.

All these photos belong to me

By @a-alice

Sort:  

Chúc mừng @a-alice, bạn đã nhận được một upvote 40%. Tôi là con bot của cộng đồng Việt Nam trên Steemit. Tôi được tạo ra bởi nhân chứng @quochuy và được uỷ quyền, tín nhiệm bởi các thành viên Việt Nam, hôm nay tôi vote cho bài của bạn để ủng hộ bạn. Tôi hi vọng sẽ được thấy nhiều bài viết hay từ bạn.

Chúc bạn vui vẻ, và hẹn gặp lại một ngày gần đây.

Congratulations @a-alice! You have completed the following achievement on the Hive blockchain and have been rewarded with new badge(s) :

You received more than 10000 HP as payout for your posts and comments.
Your next payout target is 11000 HP.
The unit is Hive Power equivalent because your rewards can be split into HP and HBD

You can view your badges on your board and compare yourself to others in the Ranking
If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word STOP

Check out the last post from @hivebuzz:

False-Positive phishing alert reported by antivirus software
Feedback from the May 1st Hive Power Up Day
Support the HiveBuzz project. Vote for our proposal!