Amazing Artworks of Matrakçı Nasuh - Matrakçı Nasuh'un İnanılmaz Eserleri [EN-TR]

in Pinmapple10 days ago

Hello my friends, I hope you are all having a wonderful day. Last week there was a festival in the city where I live and many photography exhibitions were organized as part of this festival. I can't wait to share them with you!


First let's take a look at who Matrakçı Nasuh was, this wasn't supposed to be a selfie but I had to get out of the photo because the photo didn't look good due to the light reflection from different angles. Matrakçı Nasuh is a scientist who lived in the 16th century and has a very important place in Ottoman history. He made a great contribution to the enlightenment of that period with his works. In fact, he was such a great master that the sultan of the time, Suleiman the Magnificent, announced in his edict dated 1529 that Nasuh's art was unique in the Islamic world and that everyone should recognize him as "master" and respect him. It must not have been easy to hear these words from one of the greatest Ottoman emperors, right?


This is Matrakçı Nasuh's depiction of Adana in 1537. You can see the Adana Tulip, right? Evliya Çelebi says that the walls of this castle were opened in the morning and closed in the evening. Also, one of the buildings depicted here, the Yağ Mosque, is a building I have visited. I didn't know it was built so long ago. Maybe those years were the golden age of construction.


This is a drawing of Diyarbakir, one of the most developed cities in the south-east of the country. Unlike what you see in the previous photos, the castle of Diyarbakir consists of a solid single-tiered fortress. Not only these, but also details such as mosques and baths are not left out. I think it looks great.


Konya castle and its surroundings are also very well drawn. When you examine it, you can also get information about the vegetation of the city. The castle and the mosque just outside are very well depicted. It is so good that the mosque even has a fountain.


There is detailed information about Matrakçı Nasuh here and I was very interested. He was born in 1480 and died in 1564. He was interested in many different sciences throughout his life. He was successful in sports, he wrote a book on swordsmanship, he was a poet, as well as a calligrapher and an illuminator. He also wrote works in mathematics. On top of all this, he drew the maps you see here. When you put all these drawings he made from Istanbul to Baghdad together, it looks like a map. I was very sad to hear about such a great scientist for the first time. I think the works of such people should be more visible.


In the exhibition, there was also a digitalized version of Matrakçı Nasuh's drawings of Istanbul. It was a very long and beautiful video and I was very impressed while watching it. You can watch it here.


And here is a depiction of Erzurum. Honestly, I tried to take this photo from many angles but this was the best one I could get. You can already see the light hitting the frame even from this angle. There is not enough care in this regard because you have difficulty in seeing things not only in the photograph but also when you examine the work. What attracted me the most in the depiction of Erzurum were the colorful buildings. They are probably all small one-story buildings. The castle looks very imposing. The information plaque next to it says that the city was frequently attacked and therefore the walls and the castle were constantly strengthened.


Here you can see some of the places that Matrakçı Nasuh depicted from Istanbul to Baghdad. The places he depicted are marked with dots.


Matrakçı's Seven Climates. As you can see, plants and animals from many different geographies are depicted in this work. Matrakçı used El-Biruni's geography method in this work. He also reported that each climate was named after a planet, which increased the scientific value of the work. Saturn, Jupiter, Mars, the Sun, Venus, Mercury and the Moon are the planets mentioned.


During the Roman period, especially during the reigns of Emperor Hadrian, the Antonines and Severus, the city underwent intensive reconstruction and construction activities. There were exactly 7 cities in Adana during the Roman period. There are walls, temples, colonnaded streets, agoras, theaters and many other artifacts from that period. What you see in the photo are reel-shaped gravestones.


One of the bridges built during the Roman period. It looks very long. Could this bridge be the Stone Bridge I shared with you a long time ago? Do any of you remember it? I am surprised that it has survived until today.

That's all from me for today. In my next post, I will talk about how Adana was seen through the eyes of travelers. There are very interesting details. You can follow me not to miss it. Take care and have a great day!

TR

Selam dostlarım umarım hepiniz harika bir gün geçiriyorsunuzdur. Geçen hafta yaşadığım şehirde bir festival vardı ve bu festival kapsamında pek çok fotoğraf sergisi düzenlendi. Ben de bunları sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum!


Önce Matrakçı Nasuh'un kim olduğuna bir bakalım, bunun aslında bir selfie olmaması gerekiyordu ancak fotoğrafta çıkmak zorunda kaldım çünkü farklı açılardan ışık yansıması nedeniyle fotoğraf iyi görünmüyordu. Matrakçı Nasuh 16. yüzyılda yaşamış bir bilim insanıdır ve Osmanlı tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Bıraktığı eserlerle o dönemin aydınlanmasına büyük bir katkı sağlamıştır. Hatta o kadar büyük bir ustadır ki dönemin padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman 1529 tarihindeki fermanında Nasuh'un sanatının İslam dünyasında tek olduğunu ve herkesin onu "üstad" olarak tanımasını, saygıda kusur edilmemesini duyurmuş. Osmanlı padişahlarının en büyüklerinden birinden bu sözleri duymak hiç kolay olmasa gerek değil mi?


Bu Matrakçı Nasuh'un 1537 yılında Adana betimlemesi. Adana Lalesini görebiliyorsunuz değil mi? Evliya Çelebi bu kalenin surlarının sabahları görevliler tarafından açılıp akşamları kapatıldığını söyler. Ayrıca burada resmedilen binalardan bir tanesi olan Yağ Camii benim de ziyaret ettiğim bir bina. Oranın bu kadar eskiden yapıldığını bilmiyordum. İnşaatın altın çağı belki de o yıllardı.


Burası ülkenin güney doğusundaki en gelişmiş şehirlerden biri olan Diyarbakır'ın çizimi. Önceki fotoğraflarda gördüğünüzün aksine Diyarbakır kalesi tek katmanlı sağlam bir hisardan oluşuyor. Sadece bunlar değil cami, hamam gibi detaylar da çizimde atlanmamış. Bence harika görünüyor.


Konya kalesi ve etrafı da çok güzel çizilmiş. İncelediğiniz zaman şehrin bitki örtüsüne dair bilgiler de edinebiliyorsunuz. Kale ve hemen dışındaki cami çok güzel tasvir edilmiş. O kadar iyi ki caminin fıskiyesi bile mevcut.


Burada Matrakçı Nasuh'a dair detaylı bilgiler var ve benim çok ilgimi çekti. 1480 yılında doğmuş ve 1564 yılında ölmüş. Hayatı boyunca pek çok farklı ilimle ilgilenmiş. Spor dalında başarıları var, silahşorlük ile ilgili kitap yazmış, şair aynı zamanda hattat ve nakkaş. Matematik alanında da eserleri var. Bütün bunların üstüne burada gördüğünüz haritaları çizmiş. İstanbul'dan Bağdat'a kadar yaptığı bütün bu çizimleri bir araya getirdiğinizde bir harita gibi görünüyor. Böyle büyük bir bilim insanını ilk defa şu an duyduğum için çok üzüldüm. Bence böyle insanların eserlerinin daha çok göz önünde olması gerekiyor.


Sergide Matrakçı Nasuh'un İstanbul'a dair yaptığı çizimlerin dijitale dönüştürülmüş hali de vardı. Oldukça uzun ve güzel bir videoydu ve ben izlerken çok etkilendim. Siz de buradan izleyebilirsiniz.


Burası da Erzurum'un tasviri. Açıkçası bu fotoğrafı çekmeyi pek çok açıdan denedim ama çekebildiklerimin arasında en iyisi buydu. Zaten bu açıdan bile kadraja vuran ışığı görebiliyorsunuz. Bu konuda gereken özen gösterilmemiş çünkü sadece fotoğrafta değil eseri incelerken de bir şeyleri görmekte zorlanıyorsunuz. Erzurum tasvirinde en çok ilgimi çeken şey çok renkli binalar oldu. Muhtemelen hepsi tek katlı küçük binalar. Kale ise çok heybetli görünüyor. Yanındaki bilgi levhasında şehrin sık sık saldırıya uğradığını bu yüzden sürekli surların ve kalenin güçlendirildiği yazıyor.


Matrakçı Nasuh'un İstanbul'dan Bağdat'a kadar tasvir ettiği yerlerin bazılarını burada görebilirsiniz. Tasvir ettiği yerler noktalarla işaretlenmiş.


Matrakçı'nın Yedi İklim eseri. Gördüğünüz gibi pek çok farklı coğrafyadan bitkiler ve hayvanlar bu eserde resmedilmiş. Matrakçı bu eserde El-Biruni'nin coğrafya metodunu kullanmış. Ayrıca her iklimin bir gezegen adıyla adlandırıldığını bildirmiş ve bu da eserin bilimsel değerini artırmıştır. Satürn, Jüpiter, Mars, Güneş, Venüs, Merkür ve Ay bahsedilen gezegenlerdir.


Roma döneminde özellikle İmparator Hadrianus ile Antoninler ve Severuslar döneminde şehirde yoğun bir imar ve inşa faaliyetleri olmuş. Roma Döneminde Adana'da tam 7 tane şehir varmış. O dönemden bugüne kalan, surlar, tapınaklar, sütunlu caddeler, agoralar, tiyatrolar ve daha çok eser var. Fotoğrafta gördükleriniz ise makara formlu mezar taşları.


Roma döneminde yapılmış köprülerden biri. Çok uzun görünüyor. Acaba bu köprü sizinle uzun zaman önce paylaştığım Taş Köprü olabilir mi? Onu hatırlayanlar var mı aranızda? Günümüze kadar ayakta kalmasına şaşırdığım eserlerden biri.

Bugünlük benden bu kadar. Bir sonraki postumda seyyahların gözünden Adana'nın nasıl göründüğünden de bahsedeceğim. Çok ilginç detaylar var. Kaçırmamak için beni takip edebilirsiniz. Kendinize iyi bakın ve harika bir gün geçirin!

Sort:  

Matrakçı Nasuh'un eserlerine her baktığımda farklı bir detayı yakalıyorum, paylaşımın sayesinde yeniden gezmiş ve görmüş kadar oldum. Konya tasvirindeki renklerin canlılığı ne kadar güzel, Yedi İklim eseri de öyle ve videodaki İstanbul yolculuğunu izlemek de çok keyifliydi. Ellerine sağlık 🤗
Işıklandırmanın daha iyi yapılmasını isterdim. Umarım düzeltirler.

Umarım bir sonraki sefere daha iyi olur çünkü festival çoktan bitti. Türkiye'nin her şehrinde böyle etkinliklere ihtiyaç var. Beğenmenize çok sevindim, güzel yorumunuz için teşekkürler 😅

Matrakçı Nasuhu çok güzel anlatmışsın kanka. Postu okuyunca ünideki İslam sanat tarihi dersine gittim. O derste Matrukçu Nasuhu ayrıntılı olarak görmüştük.

Böyle bilim adamlarını araştırıp öğrenmek büyük bir keyif. Keşke daha ayrıntılı da öğrenebilsem

Thanks for the curation :)

Damn bro those are some super awesome looking pictures... I just wonder how much time went into creating them 😍😍

I really don't know but probably a lot. I always wonder how many time they try to create things. Like can they do it once ?

😂😂😂 I'm just sitting here asking the same questions

@tipu curate

Congratulations, your post has been added to Pinmapple! 🎉🥳🍍

Did you know you have your own profile map?
And every post has their own map too!

Want to have your post on the map too?

  • Go to Pinmapple
  • Click the get code button
  • Click on the map where your post should be (zoom in if needed)
  • Copy and paste the generated code in your post (Hive only)
  • Congrats, your post is now on the map!

Congratulations on capturing such stunning photos of our city's festival! Your talent behind the lens truly brings the vibrancy and energy of the event to life. Each photo tells a story and allows us to relive the excitement and joy of the festivities. Thank you for sharing your incredible work with us all!