Doğa ve Fraktallar [Cointurk 14. Projesi]

in #art6 years ago

Fotoğraf Çalışmalarım ve Sanat Anlayışım Üzerine Manifestom


Tevfik Altan Doyran / Bodrum Bienal 2017

Doğa genel bir yaklaşımla insanın dışında oluşan ve insan müdahalesinden uzak biçimde ortaya çıkan her şey olarak tanımlanmaktadır. Doğanın örneklerinden toprağın kendisi ve suyun kendisi altındaki zenginlikler, bitkiler, hayvanlar ve hava “doğa kavramı” denildiğinde insanın uygulama alanlarına göre biçimlenen bir olguya dönüşür. Farklı kavramlara göre “doğa” kavramı insandan soyutlanmış haliyle gerçek doğadır.

Karmaşık bir yapı gibi algıladığımız olayların tümüne ortak bir taban olması gerçekliğini matematik bilimcileri “fraktal” olarak adlandırmaktadır. Doğada kendiliğinden gelişen olaylar belirli katsayıların üst üste eklenmesi yoluyla oluşmaktadır. Kısaca fraktal yapıları oluşturan matematiğin altında yatan denklem çizgisel olmayan ve kendi içinde sürekli tekrarlanan bir yapıdır.

Doğadaki olaylar farklı farklı olsa da aralarında ortak bir nokta vardır. Hepsi farklı düzenlere sahip ancak tüm bu ortak noktada buluşan olaylar birliğinde düzensizliğe dönüşüyorsa da bütün düzensizlikleri bir sistem bir arada tutmaktadır. Kısaca düzensizlik kendi içinde tek bir yapıdaki düzene itaat ederken bu düzeni “kaos” olarak adlandırabiliriz. Düzenli olduğunu düşündüğümüz hayatımız özünde çok fazla sayıda düzensizlik var ki her yeni günde yeni doğrularımız, yeni yalanlarımızla tekrarlanan olaylarla yeni yaşamlar biçimleniyor, konumlarımız değişiyor ancak boyutumuz aynı kalıyor. Bedenimiz sürekli değişirken varlığımıza bir Fraktal olarak dönüşümüze DNA’mız sahip çıkıyor ve onun eseri kimliklerimiz oluyor. (Kavlak, 2006: 111)

Doğada fraktalların tüm ince ayrıntılarında bile genel yapının, biçimin bütün özelliklerini taşımaktadır. Her bir ayrıntı, her bir parça bütün yapısındaki büyük görüntünün küçük bölümü olarak yer almaktadır. Çünkü genel olarak “Fraktallar” karmaşık sayı fonksiyonlarında sonsuz ötelemelerle, yeni belirlediğimiz kuralı sürekli tekrarlayarak oluşturulur. Nitekim iki parçayı birleştirerek üçüncü bir parçayı da elde etmiyoruz yepyeni başka bir sistem elde ediyoruz.

Doğanın kendi içindeki düzenini bozan, yine o düzeni inceleyen ve içinde hayranlıkla var olan insandır. Günümüz insanın müdahale ettiği doğanın temel motifleriyle, fraktal sistemlerinin şifreleriyle oynadığı için bozulan bu doğa gelecek için endişe vericidir. Tüm canlıların, çevresiyle dengeli ve barışık bir biçimde yaşaması anlamına gelen “Ekosistem” yine insan tarafından müdahalelerle bozulmaktadır. Bu da geniş anlamda çevre sorunlarının yaşanmasına neden olmakta ve gelecekteki yaşamımızın endişe verici sonuçlarını hazırlamaktadır.

Tevfik Altan Doyran
©2018 Tevfik Altan Doyran All rights reserved

"Bu paylaşımla kazanımlarımı Power Up yapmak için kullanacağım"

Sort:  

Hi! I am a robot. I just upvoted you! I found similar content that readers might be interested in:
https://www.odeabank.com.tr/tr-TR/Hakkimizda/o-art/program/Sayfalar/Oart-Sanat-Yarismasi-Sergisi-2017.aspx

You got a 18.37% upvote as a Recovery Shot from @isotonic, currently working as a funding tool, courtesy of @designoff!

  • Image from pngtree.com

@isotonic is the Bid Bot of the @runningproject community.
Earnings obtained by this bot, after paying to the delegators, are fully used to increase the SP of the @runningproject from which all affiliated members are benefited.
Check @runningproject posts in order to know further about.

@masterbot has been called by @designoff to give you 3.62% upvote!
Check this post for information about delegation. Make me strong!