Avalanche Projesini tanıyalım

in #avalanche4 years ago (edited)

image.png

Blockchain teknolojisinin hayranları bu teknolojinin gelişimini ve yaşadığı aşamaları dikkatle takip ediyorlar. Bugün ve hatta gelecekte çözüm bekleyen kritik sorunların (yüksek veri aktarımı, güvenlik ve şeffaflık gibi) varlığı sır değildir. Bu sorunların tamamına Blockchain teknolojisinin yetenek ve kapasitesinin çözüm olacağı tartışılmaz bir gerçektir.

Blockchain teknolojisi gelişme aşamasındadır. Sorunlar ortaya çıktıkça; ortaya çıkan yeni çözümler bu teknolojinin gelişimine katkıda bulunmaktadır. Dağıtılmış defter teknolojisi; Blockchain 1.0 olarak adlandırdığımız süreçte, merkezi bir otorite ya da üçüncü bir taraf olmaksızın bireyler arasında bilgi ve değer aktarmak mümkün oldu. Böylece, ademi merkeziyetçiliğin baskın olduğu ve herkesin verilerini işleyebildiği, verilerin geriye doğru değiştirmenin mümkün olmadığı bir yapı ortaya çıktı. Bitcoin ağı olarak bilinen bu aşamada, işlemler daha yavaştır ve ağ çok az işlemi desteklemektedir.
Ethereum ağı olarak bildiğimiz diğer bir ağ 2014 yılında yeni merkezi olmayan uygulama olarak başlatıldı. Bu yeni uygulama Blockchain 2.0 olarak bilinmektedir. Bu uygulamadan önce, işlem yapmak isteyen bir kişi blok zincirini oluşturmak veya hatta başlatmak zorundaydı. Blockchain zinciri olmadan, blockchain tabanlı merkezi olmayan bir uygulama başlatmak imkansızdı. Ethereum, merkezi olmayan bir finans uygulaması (DeFi) ve DaPP (akıllı sözleşme) uygulamaları yarattı.

image.png

Blockchain 3.0'da, Avalanche ağı, daha önceki uygulamalar olan Bitcoin ve Ethereum ağları gibi yeni paradigmalar sunmaktadır. Avalanche, Sanal Makine tarafından tanımlanan, merkezi olmayan bir uygulamanın başlatılmasına izin verir. Bu durumun ve Ethereum ile arasındaki fark şudur: Her uygulama bağımsız blok zincirinde çalışabilir. Blok zincirler, dinamik ve benzersiz bir doğrulama seti olan bir Alt Ağ tarafından doğrulanır. Ayrı blok zincirlerinin oluşturulmasına izin verir.

Kısacası, Avalanche aşağıdakileri yapar:
1- Bireysel, birlikte çalışabilir blok zincirleri kurar ve özel validator setleri ile heterojen bir ağ oluşturur.
2- Benzersiz blok zincirleri tanımlar ve bunları başlatmak ve bakımını yapmak için bir platform oluşturur.
3- Akıllı dijital varlıklar yaratmak ve işlemek için bir platform olmayı amaçlamaktadır.

4- Merkezi varlık veya aracı olmadan değerlerin depolanmasını ve aktarılmasını mümkün kılar.

Avalanche Platformu bunları gerçekleştirmek için sanal makineler kullanıyor. Akıllı sözleşmeler, platformun çalışmasını "zincir" olarak tanımlanan çeşitli yeteneklerle gerçekleştirir.
Bu zincirler:
X-Zinciri
X-Chain oluşturma ve ticareti için merkezi olmayan bir platform görevi görür. Bu zincirde işlem gören varlıklardan biri AVAX'tır. AVAX, Avalanche ağının tokenidir. avalanche ağında bir işlem yapıldığında ücret AVAX olarak ödenir.
P-Zinciri
P Zinciri Avalanche ağının doğasında bulunan bir diğer zincir Avalanche ağı hakkındaki meta verileri yöneten P Zinciri'dir. (P platform anlamına gelir.) Alt ağlar oluşturmak, alt ağlara doğrulayıcı eklemenize ve blok zincirleri oluşturmanıza olanak tanır.
C-Zinciri
C Zinciri, ağ üzerine kurulmuş bir zincirdir. (C sözleşmeye anlamındadır.) C-Zinciri, Avalanche tarafından desteklenen Ethereum Sanal Makinesinin bir örneğidir. Bu sözleşme üzerinde yeni akıllı sözleşmeler yapılabilir Blok zincirin API'sını kullanarak Ethereum üzerinde yapabilecekleri her şeyi yapabilirler.

image.png

Nakamoto protokollerinden farklı olarak, Avalanche uzlaşma protokolleri çok az enerji tüketir. Yapılacak iş olmadığında, sistem sessizleşir, bu çok daha az enerji tüketimi anlamına gelir. Avalanche protokolleri sürdürülebilir ve hafiftir. Ancak, saldırılara karşı dayanıklı ve güvenlidir. Hızlıdırlar. İşlemler 1-2 saniye içinde geri dönüşü olmayan hassasiyetle sonuçlanır.

simonx