Новини на всі 360 градусів

in #blog7 years ago

I believe in blockchain so just in case I decided to transfer my posts from Medium.

Як використовувати сферичне відео у засобах масової інформації

01.jpeg

З 16 по 18 жовтня 2015 року на кіностудії ім. Довженка проходив, мабуть, найбільший хакатон в Україні — Media Hack Weekend 2015.

За офіційними даними в ньому взяли участь близько 600 учасників, які працювали над реалізацією 37 проектів у сфері медіа.

02.jpeg

Мені випала честь не тільки прийняти участь у заході, але й виступити з доповіддю перед іншими учасниками на тему використання сферичного відео в засобах масової інформації.

В цій статті я хочу згадати основні тези своєї презентації, доповнивши її актуальною інформацією.

Нагадаю, що сферичне відео (або “відео 360”) — це відео з оглядом у 360 градусів, тобто глядач може дивитись навколо себе, а за допомогою спеціальних шоломів (окулярів) віртуальної реальності можна відчути ефект присутності.

Сфери застосування цього формату досить різноманітні:

  • VR-кінематограф;
  • документальні фільми;
  • освітні програми;
  • VR-атракціони;
  • екскурсії;
  • репортажі ЗМІ;
  • тощо.

Давайте тепер детальныше розглянемо використання “відео 360" в ЗМІ на конкретних прикладах.

У 2010 році (!!!) компанія Immersive Media для CNN зняла серію репортажів про землетрус на Гаїті у форматі 360. Глядач зміг не тільки оцінити руйнівні наслідки природного лиха, але і познайомився з абсолютно новим форматом відео — сферичним. За допомогою миші можна було керувати ракурсом камери, повертати відео і дивитись сюжет з різних боків.

На жаль, оригінальні відео доступні тільки на сайті CNN, проте, на Youtube є ролик про те, як все це знімали.

Саме після цих репортажів в мене з’явилось бажання створювати подібний контент. На жаль, технології “відео 360” того часу були недосяжні в нашій країні.

В грудні 2014 року в Нью-Йорку проходили масові протести проти свавілля поліції, вони отримали назву “Марш Мільйонів”.

03.jpeg

Саме тоді агенція Vice News випустила власний сферичний репортаж. Його родзинкою було те, що глядач наче опинявся прямо у розлюченому натовпі та міг відчути себе учасником подій.

Опинитись на місці подій, відчути себе там — одна з найголовніших переваг сферичного відео перед звичайним. Саме це робить такий формат особливим, адже глядач, по суті, стає співучасником того, що відбувається.

У 2015 році ABC NEWS спільно з компанією JAUNT підготували сюжет про роботу археологів в Сирії під час війни.

Цим відео агенція ABC NEWS розпочала випуск власних сферичних репортажів.

Також, у 2015 та 2016 роках газета New York Times відправила всім своїм передплатникам кілька мільйонів окулярів віртуальної реальності Google Cardboard для використання зі своїм мобільним додатком NYT VR.

04.jpeg

Перше відео, що було представлено у додатку, розповідало про життя людей, які через війну вимушені були покинути свої домівки. Один з сюжетів знімали на сході нашої країни.

Це лише декілька прикладів, але вони наглядно ілюструють як провідні світові ЗМІ працюють зі сферичним відео.

Чому б і нам не робити щось подібне?

Для цього потрібно мати камеру або комплект камер для зйомки сферичного відео.

Потім отримане відео «зшивається» за допомогою спеціального програмного забезпечення. Якщо використовувати камери на кшталт Samsung Gear 360, то задача ще простіша — можна скористатись програмою Gear 360 Action Director, що автоматично склеює відзняті відео.

Сферичні відео можна розміщати на Youtube та Facebook, де їх зможе побачити максимально велика аудиторія.

05.jpeg

Передивлятись таке відео можна за допомогою смартфона, на планшеті або безпосередньо в браузері на ПК чи ноутбуку.

Більш детально я розповідаю про особливості перегляду сферичного відео та його зйомки у окремій статті.

З часу мого виступу пройшов вже рік, але тема не втратила актуальності. Більш того, завдяки появі на ринку доступних та простих у використанні сферичних камер, описані мною варіанти використання сферичного відео журналістами та іншими представниками ЗМІ стали ще ближче до реальності.

В рамках тогорічного хакатону наша команда (я та ще два хлопці, що приїхали з Полтави — Андрій та Олег) працювала над створенням репортажу про Media Hack Weekend у форматі 360.

Першого репортажу у форматі 360 в Україні!

Реальну допомогу ми отримали від KPI TV з якими нас звів Dmytro Biriukov. Вони допомогли записати звук та визначитись зі структурою відео.

Зараз без сліз та сміху на це дивитись не можливо, але головне, що тоді це було весело і ми відчували себе наче першопрохідцями на цій ниві.

На хакатоні ми познайомились з представниками “1+1 Media” та в кінці року зробили спільний проект — зняли урочисте відкриття головної ялинки країни на Софіївський площі.

На сьогодні це чи не найпопулярніше українське сферичне відео з понад 104 тисячами переглядів.

Мабуть, це перше використання сферичного відео в Україні засобом масової інформації національного масштабу. Було надзвичайно приємно прикласти до цього руку.

Sort:  

Hi, Mr. Robot!
I believe in blockchain so just in case I decided to transfer MY OWN posts from Medium
Thank you))