Scam Coin Pişmanlıktır... [Cointurk 22. Projesi] batuhan#8034

in #cointurk6 years ago (edited)

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet ve yazılım sektörünün iyice büyümesiyle günlük hayattaki birçok işimizi internet üzerinden yapmaktayız. Dijital dünya git gide hayatımıza girdi. Bu digital ortamın bir de parası olmalıydı. Bitcoin ile başlayan bu macerada 1500'ün üzerinde dijital para mevcut. Bunların hepsi işe yarar coin değil. Kimi digital para gerçek olmasına karşın kimi de kripto paralara merak sayan kişileri dolandırmaya yönelik kripto para üretimi yapmaktadır. İşte biz bu paralara scam coin diyoruz. 

Düzenbazlık, dolandırcılık için üretilen coinler scam coinlerdir.Son zamanlarda alt hakkında o kadar çok haybe var ki, hatta onları satın almak için ikinci ipotek ve ev eşitlik hatları dışarı alarak insanların raporlar vardır. Volatilite Chicago board options Exchange (CBOE) Aralık'ta iki kez bitcoin Ticaret durdu o kadar büyüktür. 10 Aralık'ta bir kez daha. 13 Aralık'ta ve Coinbase litecoin ve etereum ticaret durdu. 

Scam Coin ya da Türkçe anlamıyla aldatıcı coin; belli kitleler tarafından tamamiyle art niyetli ve dolandırıcılık amaçlı geliştirilen ve piyasaya sürülen kripto para birimleridir. Bu kripto paralar göstermelik ve şişirme piyasa değerleri ile piyasaya sürülür. Çeşitli mecralarda sürekli haberleri yapılarak insanların güven duyması sağlanır. Bu sırada art niyetli geliştiricileri veya topluluklar yüklü miktarda bu coinleri stoklarlar. Tabi ki bu stoklama işlemi henüz coin halka açık kullanıma sunulmadan gerçekleşir. Ön stok coinler yani Premined coinleri ellerinde tutan dolandırıcılar, şişirme haberlerle dikkat çekip değerini yükselttikleri scam coinleri belli bir değere ulaştığı anda ellerinden çıkararak yüklü miktar kâr elde ederler. Sistem kısaca bu şekilde işler.


Kripto paraları cazip kılan en temel faktör bildiğiniz gibi bir merkeze bağlı olmamalarıdır. Bu özellik önemlidir ve çoğu insanı da cezbeder ama yine de merkezden bağımsız olsa da bir coine yatırım yapılmadan önce dikkat edilmesi ve araştırılması gereken özellikler vardır.Öncelikle kimler tarafından geliştirildi? Arkasında bir ekip var mı? Kripto para borsasında karşılığı ve bilinirliği nedir? gibi soruların yanıtına bakmak lazım. Bu soruların yanıtını şeffaf bir şekilde görebiliyorsak ancak o zaman değer görüp makul bir değer üzerinden alım-satım veya transfer gibi işlemler ile kullanabiliriz. Bir coine yatırım yapmaya karar verdiğimizde öncelikle bu soruların yanıtını aramalı, eğer tatmin edici cevaplar alırsak risk almaya değer görebilmeliyiz. Yani coin sağlam mı yoksa scam coin mi emin olmalıyız öncelikle. Aksi bir durumda yasal olarak başvurabileceğimiz hiçbir makam veya merkez olmadığı için yatırımımız boşa gidecektir 


  • ÇELİŞEN İŞLERİ NELER?

 Coinlerin çoğu günümüzde yatırım amaçlı olarak kullanılmaktadır. Ancak bu kolay yoldan para kazanma kapısı olarak görülmemelidir. Eğer gerçekçi ve size birşeyler sunan bir kripto para arayışı içindeyseniz alt yapısında bir yenilikçilik içerip içermediğini araştırın. Kripto para kullanıcı yerine yalnızca yatırımcılara hitap etmekteyse bilin ki bunun aldatıcı olma ihtimali çok yüksektir. Çünkü, bünyesinde bir dengesizlik barındırır. Sadece yatırımcıya sahip olmak isteyen bir coin'in gerçek maksadı ödeme değil yatırım aracı olmaktır. 

  • ÖZELLİKLERİ:


  1. Bir kripto para biriminin öncelikli özelliği ödeme aracı olmasıdır. Scam coinler ise yatırım ve kar sloganıyla lanse edilir.
  2. Scam coinler günlük/haftalık/aylık gelir sağlayan yatırım paketleri sunarak başlangıç aşamasında yüksek kar ile insanların gözünü boyamaktadır.
  3. Scam coinlerde açık kaynak kod sunulması istenmez, sistemin işleyişi hakkında detaylı bilgi verilmez.
  4. Bu tür coinleri fiyatları ilgi çekmek amacıyla göstermelik şişirilir.
  5. Fiyatı şişirilen coin değer kazandıkça arkasındaki dolandırıcı gruplar bu coinleri elden çıkarara gelir sağlar.
  6. Scam coinlerde cloud mining ön plana çıkararak sisteme yeni üyeler katmaya çalışılır. Güvenilir bir kripto para biriminde cloud mining, platformun kendisince sunulmaz. Ponzi Scheme yöntemi, alt üye veya havuz sistemi, bilinen bir dolandırıcılık yöntemidir.


  • SCAM COİN NASIL ANLAŞILIR?
  1. Sistemin kurucularını ve yatırımlarını iyi araştırın. Mesela Çiftlik Bank olayında Mehmet AYDIN’ ın geçmişi yeterince araştırılsaydı ve yatırımları daha dikkatli incelenseydi bu tür mağduriyetler yaşanmayacaktı.
  2. Daha fazla yatır daha fazla kazan diyenlere dikkat edilmeli. İnternette öyle mining sistemleri var ki hiçbir şey yapmadan bile sana kripto para vermeyi vadediyor. Önce ucundan biraz koklatıyor. Sonra diyor ki şu kadar yatırım yaparsan sana 2 kat ödeme yaparım. Tabi daha önce ödeme aldığımız için inanıyor ve yatırım yapıyoruz. Daha sonra o kadar akıl almaz teklifler sunuyor ki neresinden bakarsak bakalım biz kardayız. Ne yapıyoruz tabi ki gene yatırıyoruz. Sonrası bummm! Sistem çöküyor ve elveda paralar, elveda hayaller, elveda umutlar, elveda sizlere…
  3. Kripto para piyasasında yeterince tecrübe kazanmadan sağdan soldan duyduklarımızla yatırım yapmamalıyız. Aksi halde değil scam coin herhangi bir coin de bile kaybederek başkalarını zengin edebiliriz. Bu yüzden olabildiğince kendimizi geliştirmeli ve kazananları görerek gaza gelmemeliyiz.
  4. Yeni çıkan ve çıkacak coinler için beyaz listeler/White list düzenlenir ve beyaz listeye gireceklere daha fazla kar payı verme vaad edilir. Tabi bunun için peşin ödeme talep edilir. Bu tarz oluşumlarda beyaz listeye girmek isterken elinizdekinde olmayın. Kafanızda hiçbir soru işareti kalmayıncaya kadar araştırın.
  5. En önemlisi 3 kuruş kazanacağım diye heyecanlanmayın. Heyecan zihninizi yavaşlatır ve sizi yanıltır.

  • NELER YAPABİLİRSİNİZ?

 Projenin Whitepaper’ını okumalı, ne vadettiğini ve hangi boşluğu doldurduğunu iyi analiz etmeli. Orijinal olmasına başka projelerden kopyalanmamış olmasına dikkat edilmeli. Proje hakkında ne kadar bilgi verildiği detaylara inilip inilmediği incelenmeli.Proje ekibinin kim oldukları daha önce ne iş yaptıkları araştırılmalı. Ekibe gerektiğinde ulaşılabiliyor mu?

Kriptoparalar açık kaynak kodlu yazılımlardır. Sistemin işleyişi net biçimde açıklanmalı ve kodları paylaşılmalı.Gerçeklikten uzak tanıtım ve reklamlar yapılıyorsa çok dikkatli olunmalı.Projenin yol haritasına sadık kalınmış mı? Github da projede ilerleme var mı? Proje güncelleniyor mu?Projeden bir yatırım olarak mı yoksa ürün olarak mı bahsediliyor öğrenilmeli. Sizi yatırım yapmaya çağıran projelerin scam olma ihtimali yüksektir. Yatırım paketleri sunan, referans usulü gelir vadeden projeler tipik ponzi benzeri şemalardır. 




GÖRSEL 1 GÖRSEL 2