Cryptocurrencies is een digitaal uitwisselingsmedium die gebruik maakt van cryptografie en grootboeken om op een veilige, anonieme en (on)traceerbare manier een potentieel stabiel monetair systeem op te richten.
Cryptocurrencies hebben in de eerste plaats hun naam te danken aan het gebruik van cryptografie. Cryptografie is het versleutelen van informatie met als primair doel het veilig verzenden van gegevens. Cryptografie wordt ook gebruikt om data te beveiligen en jezelf te authenticeren. Het woord ‘crypto’ is afkomstig van het griekse woord ‘kruptos’ wat staat voor ‘geheim’. Cryptocurrencies maken gebruik van cryptografische methodes en technologieën om op die manier een digitaal uitwisselingssysteem te ontwikkelen dat resistent is tegen censuur en fraude.
In de decennia voor 2008 hebben meerdere pogingen plaatsgevonden om een gedecentraliseerde munteenheid op te richten door middel van cryptografische protocollen en gedistribueerde netwerken. De lancering van Bitcoin was de eerste munteenheid die hierin slaagde en trok wereldwijd fans aan.
Bitcoin blijft tot op heden de populairste cryptocurrency. Na de oprichting van Bitcoin zijn er duizenden cryptocurrencies opgericht met verschillende niveaus van populariteit, waarde en originaliteit. Cryptocurrencies naast Bitcoin worden ook wel ‘altcoins’ genoemd, afkomstig van ‘alternative coins’. Er zijn veel altcoins die simpelweg het protocol van Bitcoin gekopieerd hebben en belangrijke wijzigingen aangebracht hebben om netwerksnelheid of veiligheid te bevorderen. Populaire altcoins zijn bijvoorbeeld Bitcoin, Litecoin en Ethereum.
Om meer te weten te komen over Bitcoin: Lees ons artikel ‘Wat is Bitcoin?‘.
Hoe werken cryptocurrencies? Cryptocurrencies worden ondersteund door wiskundige formules en niet door een overheid of financiële institutie. Zoals elke munteenheid hangt hun waarde af van hoeveel mensen ervoor willen betalen. Echter is er bij cryptocurrencies een verschil: de schaarsheid van de coins is vastgelegd en kan niet aangepast worden door een entiteit. Er kunnen dus geen coins ‘bijgedrukt’ worden zoals dat bij de klassieke munteenheden wel kan. De coins zijn daarnaast ook niet verbonden aan fysieke voorraad zoals goud.
Cryptocurrencies maken gebruik van een gedistribueerd netwerk om peer-to-peer transacties toe te staan zonder dat hierbij een derde partij aan te pas komt. Om veiligheid te garanderen binnen deze peer-to-peer technologie wordt er gebruik gemaakt van wiskundige algoritmes en een publiek grootboek om data vast te leggen. Dit heeft als voordeel dat tegoeden geen tweemaal uitgegeven kunnen worden en transacties zichtbaar zijn in het grootboek.
Om te garanderen dat elke transactie legitiem is worden er wiskunde formules toegepast op elke transactie op het netwerk. Elke transactie heeft een logisch gevolg en is dus vast te leggen. De wiskunde formules bij cryptocurrencies worden opgelost door middel van computerrekenkracht. De miners die deze wiskunde formules oplossen worden doorgaans beloond met een kleine hoeveelheid coins.
De toekomst van cryptocurrencies
Digitale muneenheden staan bekend om hun explosieve aard, schommelingen tot wel 50% op 1 dag zijn zeker geen onbekend fenomeen. Eenmaal de marktkapitalisatie toeneemt van een coin wordt de prijs ervan stabieler, eenmaal er een ideale marktkapitalisatie bereikt wordt die groot genoeg is kan deze stabieler zijn dan de klassieke munteenheden zoals de Euro en Dollar.
Cryptocurrencies zijn ontworpen om zeldzaam te zijn en hun inflatie groeit in een traag, vooraf vastgelegd patroon. Dit geeft het meer stabiliteit dan munteenheden waar overheden, centrale banken en financiële instituties een paar biljetten kunnen bijdrukken wanneer dat uitkomt.
Cryptocurrencies hebben het potentieel om de financiële wereld zoals we deze vandaag kennen drastisch te veranderen. Mainstream adoptie staat om de hoek.
Goede introductie voor noobs.
Twee punten van aandacht:
is het traceerbaar of ontraceerbaar? Zoals het er nu staat is het fout.
Ten tweede laat je de blockchain compleet achterwege. Dat is wat een cryptocurrency betrouwbaar maakt, er is geen mogelijkheid om een block te veranderen.