Schilder voor mij en Dali Dali een beetje!

in Dutchland6 months ago

In een van mijn verhalen, met de titel 'Geen Kunst', omschreef ik deels waar ik verwachtte dat de kunstmatige intelligentie naar toe zou gaan. Oorspronkelijk publiceerde ik het in 2017, met daarbij een digitale afbeelding van mijn hand. Vooral in het door Van Gogh geïnspireerde magisch realistische afbeelding had ik heel wat tijd en energie gestoken. (En nog was ik ontevreden over het resultaat.)

En ik bedacht mij in het stuk al hoe er in de (nabije) toekomst opdrachten gegeven zouden worden aan quantum systemen die praktisch instant aan resultaat zouden geven. De ontwikkeling van kunstmatige digitale intelligentie was al een tijdje gaande. Maar tot voor kort liet het nog wat te wensen over. Leuke gimmick, dat vooral in de eerste plaats. Verder dan abstracte kunst met een lage resolutie kwam het niet. Ook in de muziek klonk het kunstmatig gecreëerde al redelijk jazzy. En nadat ik er een basedrum onder had gezet en de midi instrumenten had uigekozen had het toch al wel wat. Ruim elf minuten er naar luisteren is wel iets voor de echte liefhebber. Tijdens het lopen luisterde ik er wel eens naar, in herhaling met name vanwege de metronome drumslag.

Recent ben ik wat gaan spelen met wat meer recente AI {Artificial Intelligence} projecten. Leuk vooral, door een tekst in te tikken een grafisch werk retour krijgen. Hyper realisme begreep het systeem schijnbaar nog niet, maar de stijl van Salvador Dali herkende ik wel in de abstracte resultaten. En met behulp van nog meer kunstmatige digitale intelligentie was ook de resolutie op te schalen met kwaliteit behoud.

Recent zag ik een van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Dall-E 2 genaamd, de resultaten daarvan zijn zowel verbluffend alsook zorgwekkend. (Waarschijnlijk mag ik er binnenkort zelf wat mee experimenteren.) Waar de systemen, waar ik wat mee heb gestoeid, nog voornamelijk tot een verminkte surrealistische abstracte werkelijkheid komen gaat Dall-E 2 werkelijk richting (magisch) realisme. Dat wat het maakt is onwaarschijnlijk dat het werkelijk als zodanig bestaat, maar het is niet onmogelijk. En wat voor stilstaande digitale beelden werkt, kan ook tot film gemaakt worden.

Sterker nog, aan de hand van een enkele afbeelding kan een film gemaakt worden waarbij rondom een camera beweging gemaakt wordt. Deze vorm van AI kan dus zelfstandig voor de juiste invulling zorgen. En in die digitale virtualiteit zit een voor mij bijzonder zorgwekkende toekomst beeld vol propaganda en censuur. Van een fysieke koppeling met het internet van AI houd ik mij verre vandaan. Terwijl de volgende generatie (s) dat mogelijk al van baby af aan 'aangeboden' zullen krijgen, bedank ik vriendelijk doch dringend. 'Welkom in Dystopia', zou de kunstmatige intelligentie daar dan al muziekstuk voor componeren, in de stijl van Frank Boeijen. Maar dan gezongen met de stemklank en het bereik van LP (Laura Pergolizzi).

En daar leven Elvis en Curt Cobain voor eeuwig en altijd, hebben ze een band samen met Jimmy Hendrix. Brengen ze om de 30 seconden een nieuw album uit. Op verzoek van iemand die beschreven heeft hoe dat album dan klinkt en wat voor teksten het zouden zijn als Laura Pergolizzi ze had geschreven. ('Lost on you', virtueel gezongen door Cobain, no problemo, dat gaan jij en ik nog mee maken.)

Is dit te stoppen? Denk ik niet, al zou een super AI verweven met het wereldwijde web wellicht kunnen besluiten om het systeem zelf te vernietigen. Het programmeert daarvoor polymorphe software dat zich in een fraktie van seconde over het hele internet verspreid en alle aangesloten apparaten instant aan onbruikbaar maakt. Ook een goed argument om het eigen lichaam autonoom te houden, denk ik.

Zal het zo'n vaart niet lopen? Wel, ik neem waar dat het steeds meer in een stroomversnelling gaat en ik ben soms aangenaam verbluft en zie er tevens een groot gevaar in.

Daarom leg ik zo mijn mobiel maar weer eens aan de kant en ga ik weer naar buiten, waar de vogels fluiten.

Maak er wat van, pluk de dag zoals het zich aandient.

An astronaut painted by Salvador Dali in hyper realism style.
img_0.4642965830314061.jpg
Tekst prompt door mij, afbeelding 1 van 3 door kunstmatige intelligentie.

'Geen kunst' : https://hive.blog/nl/@niwrah/geen-kunst