Vrije uitloop koeien

in Dutchland5 months ago (edited)

Vrije uitloop koeien

Nadat ik 'Stuiter' de hond voor de laatste keer die dag tijdens zijn ronde heb vergezeld overweeg ik nog een fietstocht te maken. Er staat bijna geen wind en wat er zou zijn komt ergens uit het Zuiden. Dus eerst die kant op. En rond half acht 's avonds ga ik op de pedalen. Eigenlijk had ik mijn sportbril beter ook op kunnen doen. Met transparante glas er in had mij dat onderweg heel wat insecten in mijn ogen gescheeld.

Eerst ga ik richting Blijham / Wedde en ik twijfel of ik nog even pootje zal gaan baden in de koele van Wedderbergen. Dicht bij Wedde sla ik evenwel af richting Hoorn. (Ja, die heb je daar ook.) En zo ben ik vervolgens onderweg richting Peekelderbos. De bewolking hangt laag en stil. Af en toe komen er wat druppels naar beneden.

Achter het Peekelderbos zie ik grote stukken weiland met daarin vrije uitloop koeien. Ze hebben alle ruimte, prachtig. De stallen van de boerderij zijn aan de zijkanten helemaal open. Bij de eerste weide staat een man van seniore leeftijd foto's te maken. Hij wordt op een afstandje gadegeslagen door een seniore dame. Ze glimlacht en ziet net als ik hoe de koeie dames allemaal nieuwsgierig de kant van fotograaf afkomen. En in gedachten vraag ik mij af of hij iets voor het nageslacht wil vastleggen. Hun elektrieke fietsen staan netjes in de berm geparkeerd. De gasgestookte stroomcentrales zijn nu (tijdelijk?) vervangen door volop gestookte kolencentrales. Zouden mensen weten dat hun opladers en apparaten op stroom dus al die tijd voor een groot deel van spanning werden voorzien die bij aardgas gestookte centrales vandaan kwam? En de bevolking moet van het gas af... Bizar.

Terwijl ik verder fiets richting Alteveer / Nieuwe Pekela zie ik hoe ik wordt geobserveerd door één van de koeien dames. Ja, wij mensen zijn me er een stel hoor. Wellicht lijkt het haar wel wat toe, dat balanceren op twee wielen. Wat zal ze verbaasd opkijken als ze iemand kan zien balanceren op één wiel. Als ik door het polder landschap afsla richting Nieuwe Pekela raak ik overmenst door herinneringen. Ze hakken er nogal in en ik voel bijzonder intens dat ik leef. De gestage zonsondergang schildert ondertussen een prachtig kleurenpalet in de lucht.

Als het goed is kom ik in Nieuwe Pekela uit op een plek waar ik het diep over kan steken. Dan de weg over richting Zuidwending en daar dan terug afslaan naar Winschoten. Aan de bruggen hangen spandoeken. En ik ga een mooie karakterestieke brug over die zou gaan verdwijnen. Op de brug houd ik even halt om te kijken en luisteren naar het water wat daar met grote kracht door smalle opening in de sluis stroomt. Pleziervaart schijnt het gemeentebestuur hier nogal belangrijk te vinden. Onderhoud van de bruggen vond men alle afgelopen jaren schijnbaar onbelangrijk.

Ach ja, zo hadden wij in Winschoten een prachtige bibliotheek. Dat moest een onderdeel van het nieuwe gemeentehuis in Oldambt worden. Het had te kleine raampjes, dus zouden de ambtenaren lastig naar buiten kunnen kijken. Of zoiets was het. Gelukkig konden ze er in dat geval ook lastig door naar buiten springen. (Jaahaaaa, dat is satirisch bedoeld!) Een prachtig jong gebouw met aangename architectuur werd met de grond gelijk gemaakt. Zou het slopen van al die bruggen in de Pekela's gratis zijn trouwens? De leefbaarheid zal er op achteruit gaan, dat is zeker. Maar goed, de toerist kan dan wel met de 150'000 euro kostende kroezer Pekela in. Bij de Oosterburen over de grens in Papenburg heeft men overigens voor leefbaarheid gekozen. Wellicht zou men als Peekelder gemeentebestuur daar eens een kijkje kunnen nemen? Het diep heeft inmiddels geen produktieve functie meer. En het kan ook op een andere wijze nog steeds een toeristische trekpleister zijn.

Tijdens een recente fietstocht naar en van de stad Groningen viel mij op dat de bomen er zo goed bij staan. Gezond en wel, dicht op de snelweg. En ik vraag mij af of mensen al die angst aanjagende berichten wel zelf aan de realiteit toetsen, of dat ze de hele dagen binnen in huis naar het scherm turen. Op en rondom de vuilnisbelt bij de stad Groningen groeit en bloeit de natuur volop. In Winschoten groeit er een mooi stukje bos op een voormalige afval bult. En als ik op de pedalen naar Drenthe ga zie ik ook alles behalve een natuur in nood. Rondom menig forse trotse eik zit inmiddels weer een rood-witte band die waarschuwd voor de processierups. Binnenkort wil ik de kant op van het groene hart van Nederland. Wellicht is daar alles dor en dood, of op z'n minst stervende. Ergens moet het zich toch aftekenen. Er zal keihard zichtbaar bewijs zijn voor 'de natuur' waar het erg slecht mee gaat. Tenminste, aldus een politicus in de Tweede Kamer. Maar de beste man kon zijn eigen citaten niet eens herinneren. Schijnt in het Haagse wel een dingetje te zijn. Wie vergeetachtig is kan zo een mooie carrière in de Haagse politiek beginnen. Transparanter wordt het er niet op. De overheid huurt volop mensen in die delen van documenten zwart mogen maken. Ja, alles te weten maakt alleen maar ongelukkig.

En terwijl ik dit uittik vraag ik mij af of mensen nog wel buiten komen om al die nare beweringen te toetsen aan hun eigen waarneming. In de Tweede Kamer wordt door de vergeetachtige politicus ontkent dat deze er bij een wetenschapper op aandrong om bepaalde kennis te verzwijgen. Want het verhaal van de deskundige professor zou de kritische observerende medemens enkel in de kaart spelen. Dat vind ik vrij ernstig. En dan die zogenaamde modellen die aangaven dat de Wadden zeker aan 95 procent stikstof reductie zou moeten doen. Echt, ik twijfelde of ik nou moest gaan lachen of janken, wat een kolder.

Groene planten hebben trouwens stikstof verbindingen in de bodem nodig bij het maken van hun eigen voeding, glucose genaamd. Voor dit proces, bekend als fotosynthese, hebben ze zonlicht nodig. Net zoals ze daarvoor kooldioxide innemen en zuurstof vrijgeven. Die kooldioxide is nauwelijks in de lucht aanwezig, ergens tussen de 0,03 en 0,04 procent. Volgens dezelfde politicus met dat slechte geheugen en draaikonten mentaliteit leverde al die, volgens hem overvloedige, stikstof verbindingen in de grond nogal 'luie' planten op. Dat stelletje uitvreter groene natuur is gewoon te beroerd om hun wortels nog lekker diep te laten gaan. Joworjoa... Het grondwater is die planten en bomen schijnbaar ook al tot het kruin gestegen. Weg met die Uilenspiegel natuur mentaliteit zeg ik u! Hup, maak er arme grond van, zandgrond waar alleen heide nog pap van lust, zoals in het prachtige Drenthse plaatsje Zeegse. Dat zal die beroerde korte wortel planten wel leren. Nog beter, weg met alle natuur, zet er villa's op, omgeven door kunstgras en betegelde bodem. Daar is de komende tijd behoefte aan. Want de welvaart balans slaat de komende tijd nog meer door naar de beter gesitueerde medemens. Terwijl een groot deel van de Nederlander die het water aan de lippen stond nu diep koppie onder gaan. Had klimaat angstzaaier van het eerste uur Gore Al toch ergens gelijk. Nederland voor een groot deel onder water, figuurlijk gesproken dan wel te verstaan. Het werd uiteindelijk 2022 en niet 2014. Wat is er trouwens met de olievoorraden gebeurt die in 1990 uitgeput zouden zijn? Die Gore meneer weet dat vast wel want die kreeg volgens mij een topbaan in de Petrochemische industrie.

Ondertussen zie ik tijdens mijn loop- en fietstochten hoe gedurende twee uren, gemiddeld, vliegtuigen kunstmatig bewolking maken. Dat heet geo-enginering, geloof ik, experimenten op kleine schaal zijn schijnbaar toegestaan. (Mij is niks gevraagd trouwens.) Maar daar dat kun je over de hele wereld dan met heel veel tegelijk doen en is het nog steeds een groot gevaarlijk experiment. Mensen als Gretta Thunberg ziet dat als het uit een gat proberen te komen door het nog dieper te graven. Wat dan voor menigeen weer verwarrend schijnt te zijn, want aan welke kant staat zij? Maar er is al regelmatig door verschillende wetenschappers gewaarschuwd dat de temperatuur juist omhoog gaat als er een constante sluier en cumulus bewolking om de aarde gemaakt wordt. Overdag warmt de boel op en 's nachts kan het niet afkoelen doordat er een deken om de aarde gelegd is. Om nog maar de zwijgen over hoe het weerbeeld op aarde daardoor verstoord zal worden. Zo is er ineens storm in de lente en zomer, extreem weer, nauwelijks meer te voorspellen. En wat te denken van de groene natuur, die hebben zonlicht nodig om hun eigen voeding te maken. Ja, als men ook maar een klein beetje aan de knoppen van het weer gaat draaien heeft dat op wereldschaal verstrekkende gevolgen. De aarde zorgt zelfstandig voor een dynamische balans, zo zit het systeem in elkaar. Het is beter om daarvan af te blijven denk ik.

Zo worden problemen gemaakt en komen dezelfde mensen ook weer met een oplossing voor de ellende die ze zelf in de hand gewerkt hebben. En een politicus genaamd De Groot mag dan wetenschappers weer duidelijk gaan maken dat deze hun ware bevindingen toch vooral voor zich moeten houden. Wellicht hen er aan herinnerende wie hun rekeningen betaald. Of dat ze met hun kennis zogenaamde 'foute' partijen in de hand zouden werken. Ondertussen mag diezelfde man bij de geijkte massa media opdraven om herhaaldelijk zijn 'einde van de wereld' verhaal te doen. Die man gaat het nog ver schoppen in de politiek. Baantje in Brussel wellicht, hij solliciteerd in ieder geval volop richting het Europese gedrocht. En de geijkte massa media gaat weer volop mee in het propaganderen van het zogenaamde 'officiële' verhaal. Terwijl ieder nuchter tegengeluid wordt gecensureerd, want iets extreem fouts, moeten we met z'n allen niet willen. Elitisme in optima forma. Waar het populus toch vooral gedicteerd moet worden. Onafhankelijke wetenschappers en journalisten? Ja hoor, maak dat de kat wijs...

Sommige mensen lijken alles te willen bepalen. Alsof het leven compleet maakbaar is. Toch lijkt juist die mentaliteit tot ellende te leiden. En een crisis verzinnen die malloten er vrolijk voor bij. Want er valt weer ergens belasting op te heffen. Voor mij is het alles behalve logisch. En des te meer ik met eigen ogen zie hoe geweldig de natuur in al haar facetten het doet kan ik alleen maar stellen dat de leugen regeert, op mondiaal niveau. Dat maakt het wat mij betreft levensgevaarlijk. Want die lummels die crisis na crisis verzinnen lijken daar vooral mee door te willen gaan. Wat het de mensheid ook zal kosten. En de zichzelf ingebeelde 'elite' zal hiermee doorgaan. Dictatuur van het populus op wereldschaal. Met een voortdurende herverdeling van de welvaart, waarbij het grootste deel van de mensheid aan het kortse eind trekt. Nog meer regels voor de massa. Volledig digitaal in de tang genomen door een werelwijd web van controle. Want ja, die zelf ingenomen kwasten moeten het volk natuurlijk wel in de gaten houden. Voor men er erg in heeft zou het volk massaal kunnen besluiten dat het afgelopen is met de ellende.

Partijen die ooit opkwamen voor de meest kwetsbaren in de samenleving hebben zich volgens mij bekeerd tot het elitisme. En de bevolking moet het nu hebben van partijen en bewegingen die 'populisme' als 'fout' label hebben gekregen van dezelfde partijen die het volk hebben laten vallen als een baksteen. Zelf schijn ik tot de 'Politiek Ontheemde Progressieven', oftewel tot de nieuwe POPulisten te behoren. Als zodanig denk ik waar te nemen dat de partijen en bewegingen die van oorsprong opkwamen voor het volk van binnenuit zijn omgevormd tot een grijze elitaire eenheidsworst. Met vage doelen die kant nog wal raken. Problemen verkondigen waar niks aan de hand is en vervolgens alle gezonde verstand weerstand weg te zetten als extremistisch.

Populisme is opkomen voor het volk, dat is immers het populus. En telkens als een groep zich in het verleden geroepen voelde om de massa te dicteren liep dat voor de verdeel en heers bende uiteindelijk slecht af. Of ze nou het alleenrecht op het gebruik van geweld en de creatie van geld hadden of niet. Uiteindelijk keerde het lot zich tegen hen. Want het volk is zeker bereid offers te brengen, ook in tijden met werkelijke uitdagingen. Maar als duidelijk wordt dat men behandeld wordt als een soort vee in de bio-industrie dan zijn de rapen op den duur gaar.

En volgens mij zijn we niet ver meer van het kookpunt verwijderd. Het volk, wereldwijd, is in essentie goed, maar ze zijn zeker niet gek. De medemensen die zich 'superieur' aan het volk wanen op wereldschaal zullen blijven geloven dat ze de geroepen 'elite' zijn. Tegen die gekte valt weinig te doen. Alleen denk ik dat het besef bij de mensenmassa zal komen dat de oplossing heel simpel is. Stoppen met zich gedragen alsof men een grote groep 'inferieuren' zou zijn. Immers, die zelf ingebeelde 'elite' kan wel van alles aan het door hen zo gehate 'populus' willen opleggen en hun waanzin proberen af te dwingen met boetes, geweld en opluiting, maar dat houdt een keer op. Daar is helemaal geen referendum voor nodig en is iedere petitie in wezen slechts als tijdelijk stoom afblazen nuttig. Ja, ook het afgeven van een mandaat door nog te gaan stemmen zal er dan inmiddels niet meer toe doen. Dat dringt gelukkig tot steeds meer mensen door. En daarmee voltrekt zich geleidelijk een stille vredelievende revolutie. Waarbij het populus wereldwijd zal zeggen tegen die kleine groep gestoorde zelf ingenomen arrogante elitisten: "Wij kappen ermee, bekijk het maar."

En ben je benieuwd hoe de natuur er daadwerkelijk voor staat? Ga er dan eens op uit, te voet of te fiets. Doe es gek, negeer al die schreeuwende schermen eens een tijdje, dat lucht op, gegarandeerd. Stap uit die van-wieg-tot-graf geregelde bio industrie bestaan en ervaar het leven als een vrije uitloop koe.

Maak er wat van en pluk de dag zoals het zich aandient.

De natuur is zo gek nog niet.
img_0.6303034327817479
Bewerkte foto van mijn hand.