Boğaz Köprüsü

in #kopru4 years ago

Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan ilk köprünün yapımına 1970'te başlanıp 29 Ekim 1973'te tamamlanıp hizmete açılmıştır. İnşaat kararından yapımına kadar iki grubun fikir ayrılığına sebep olmuştur.

Asya ve Avrupa kıtalarına Boğaz'dan karşıdan karşıya rahatça geçebilme fikri daimi çekiciliğini korumuştur. Bilinen ilk boğaz geçişi Milattan Önce 510'da gerçekleşmiştir. İskit Medeniyetine sefere çıkan 700 000 kişilik Pers Ordusu, gemilerin yanyana geldiği köprüyle Rumeli'ye geçmiştir.

Mühendisler, Boğaz'a bir köprü yapılması için çeşitli tasarımlar yaptıysa da bunlar hep proje halinde kalmıştır. 1940 senesinde Amerikalı ve Türk mühendisler Boğaz Köprüsünün projesini tamamlamış ama iktidarın, "boğazda yapılan köprü yıkılabilir" kararıyla inşaatı reddedilmiştir. XX. Asrın ikinci yarısında, İstanbul'daki trafiğin artmasıyla Avrupa ile Asya arasında bir köprü zorunlu hale gelmiştir. Zaman içinde köprüden geçen araç miktarı da çok hızlı bir oranla artmıştır. Boğaziçi Köprüsü 1978 senesinden beri yaya ulaşımına kapalıdır.


Köprü hizmete açıldığı gün, halkın o kadar yoğun ilgisi olmuştur ki, onlerce yaya aynı anda köprünün iki yakasından yürümeye başlayıp, köprü salıncak gibi sallanınca, yaya geçisine son verilmiştir.

https://halktv.com.tr/gundem/fsmde-baslayan-bakim-calismasinin-ardindan-karayollarindan-bogazici-397290h