Kırkgöz Kemeri

in #kopru4 years ago

Kırkgöz Kemeri ya da Eski Roma Dönemi ismiyle Limyra köprüsü, dünyanın en eski segment kemere sahip köprüsüdür.

Uzunluğu 360 metre olan bu köprü, Antalya İlinin Finike İlçesinde, Hasyurt Belediyesinin sınırlarında olan Limyra'da Alakır Çayının üstündedir. 5.3 e 1 ok oranıyla yirmi tane kemer, köprünün yassı bir görünüme sahip olmasına sebep verir. Köprülerin yapımında bu orana ancak Geç Ortaçağ Döneminde ulaşılabilmiştir.

Tarihi ve teknik bakımdan olağanüstü önemi olan bu köprü, Türkiye'de çok bilinmemektedir. Yapı gittikçe harabeye dönüşünce, Alman Arkeoloji Enstitüsü, 1970'li senelerde burada saha araştırması yapmıştır.

Köprüyle ilgili antik dönemden kalan bilgi yoktur.

Yapıya ait ilk tarifler, XIX. Yüzyıla ait seyyah seyahatnamelerinde görülür. 1940 senesinde Charles Felows, seyahatnamesinde köprünün yirmibeş kemeri olduğunu yazmıştır. Aynı bilgi, Forbes ve Sprat'ta da bulunmaktadır.

1882 senesinde yapılan saha gezintisinde, bu köprünün, Antalya'yı Limyra'ya bağladığı saptanmıştır. Bu tarihte köprünün eskizi veya planı hazırlanamamıştır.

Köprüdeki ilk ve tek bilimsel ölçüm, Joahim Ganzert ve Wolfgang Wurster tarafından yapılmıştır. 1973 senesinde yapılan ve iki gün süren bu ölçümün tamamlanması üç sene sürmüştür.

1978 senesinde Archaologischer Anzeiger adlı arkeoloji dergisinde, Kırkgöz Köprüsünün zarar görme tehlikesine dikkat çekilmiştir.


https://mapio.net/pic/p-56062234/

Sort:  

Source
Copying and pasting previous posts or significant parts there of could be seen as spam when:

  • Reposting the same content without additional original content or significant changes
  • Reposting content within the same payout window

Spam is discouraged by the community and may result in the account being Blacklisted.

Please refrain from copying and pasting previous posts going forward. If you believe this comment is in error, please contact us in #disputes on Discord

Güzel paylaşım. Followladım seni 🙂

Teşekkür ederim dostum. Ben de seni followladım ;)

Sağolasın. Ülkemizin tarihi dokusunu dünya ile paylaşmak ve paylaşanları görmek çok güzel 👍🙂