Banklessadria kripto bilten #15

in #leofinance10 months ago

Super Bowl se desio, i kripto industrija je iskoristila prostor za reklamiranje, što je dovelo do kratkotrajnog pada Coinbase aplikacije, usled ogromnog interesovanja. Sve više ljudi se uključuje u industriju.

Twitter je integrisao Ethereum kao način nagrađivanja kvalitetnih tweet-ova, Binance pokušava da predstavi decentralizovani BNB blokčejn, ali sa svim validatorima u svom vlasništvu, i sve više NFT projekata u vezi tržišta nekretnina.

Šta se sve desi tokom jednog dana u Ethereum ekosistemu, u određenim industrijama se ne desi u mesec dana, razvoj je ubrzan do maksimuma, a Andre Cronje je podelio materijal koji vam može pomoći da se uključite u pametne ugovore i bolje ih razumete.

Projekat koji je u fokusu ove nedelje je IOTA, usled pokretanja dve platforme u ekosistemu, Shimmer i Assembly, za koje je trenutno u toku stejking na IOTA platformi, da bi se ostvarilo pravo na tokene.

U par minuta

 1. Prošle nedelje je uhapšen par koji stoji iza hakovanja menjačnice Bitfinex u 2016-toj, kada je nestalo 119754 BTC, pri čemu je zaplenjena vrednost od oko 3,6 milijarde dolara, što predstavlja najveću zaplenu sredstava u istoriji. Heather Morgan će se braniti sa slobode, ali muž je ostao u zatvoru.
 2. Sve za zajednicu, ali ponešto i za sebe, osnivački tim LooksRare platforme, koja je pokrenuta putem airdrop-a postojećim OpenSea korisnicima, je izvukao 10,5 hiljada ETH (oko 30 miliona dolara), što je značajno uticalo na poverenje u razvoj projekta.
 3. Twitter je, nakon odlaska Jack Dorsey-a, krenuo putem integracije Ethereum platforme, i prvi korak je poznat, omogućeno je slanje tipsa korisnicima čiji vam se tweet-ovi sviđaju, direktno kroz Twitter aplikaciju.
 4. Binance je uradio rebrand svog blokčejna iz „Binance Smart Chain“, u BNB blokčejn, pri čemu je i BNB dobio radni naziv „Build and Build“, što bi trebalo da sugeriše odvajanje Binance od projekta, i decentralizaciju blokčejna, uz povećani broj validatora sa 21 na 41, ali nema informacije da li će neki od validatora biti nezavisan od Binance-a.
 5. Vesta Equity je pokrenuo servis za nekretnine na Algorand platformi, koji će omogućiti vlasnicima nekretnina da urade tokenizaciju nekretnine, i prodaju tokene kao obveznice, videćemo kakvo će biti interesovanje?
 6. Reklama na Super Bowl-u je doprinela značajnom porastu interesovanja za kripto aplikacije, pre svega u Americi, pogotovo Coinbase QR kod koji se vrteo skoro ceo minut, i uzrokovao pad aplikacije.
 7. Propy, startap u oblasti nekretnina, je uspešno realizovao prvu NFT prodaju nekretnine u Sjedinjenim američkim državama, u pitanju je kuća na Floridi, i prodata je za 650 hiljada dolara.

Pojam nedelje

DAG (Directed Acyclic Graph) je pojam iz matematike, odnosno oblasti koja se bavi grafovima, i predstavlja direkcioni graf, koji ne sadrži kružne putanje i nijedna putanja kroz graf ne može prouzrokovati kruženje u petlji.

Sistem je primenjen u razvoju određenih blokčejn platformi, od kojih je najpoznatija IOTA, koja će biti opisana u delu Fokus, ali i platformi Nano i Constellation.

Kratko i jasno

Da li je korišćenje Discord-a nepraktično u razvoju web3 ekonomije, i šta bi bio bolji alat?

Merge se približava, a sa njim i prelazak na PoS, koliko će se stvari promeniti?

Predlog za čitanje

Dan u okviru Ethereum istorije, svaki dan predstavlja novu prekretnicu u razvoju sa velikim brojem bitnih događaja, uz to i kratak pregled razvoja DeFi industrije od samih početaka do Olympus eksperimenta, za koji ćemo tek videti kako će završiti, i predlozi za usavršavanje od Andre Cronje-a.

 1. Interesantan pregled jednog dana u Ethereum istoriji, treba samo pogledati broj dešavanja na dnevnom nivou da bi se video progres i ostaviti grafikone po strani, podelio Crypto-Gucci.
 2. Kratak istorijat DeFi industrije, od početaka sa Bitcoin-om i Ethereum-om, preko Oasis-a, do Yearn protokola, prelaska na alternativne L1 blokčejne i eksperimenta sa DeFi 2.0, odnosno Olympus protokolom.
 3. Vreme je za razvoj, Andre Cronje je podelio listu od pet linkova koji vam mogu pomoći na putu da razumete i krenete u razvoj pametnih ugovora. Između ostalog i članak kako krenuti putem revizora za pametne ugovora, što može biti veoma bitan posao u budućnosti.

Fokus

IOTA ja pokrenuta sredinom 2014, pod nazivom Jinn, ali je tokom 2015 urađena promena imena u IOTA, i nova prodaja tokena. Platforma je orijentisana ka IoT (Internet of Things) tržištu, i bazirana je na DAG sistemu, koristeći Tangle infrastrukturu umesto blokčejna. Tangle omogućava transakcije bez naknade, veliki broj transakcija u sekundi i skoro trenutnu potvrdu transakcije u sistemu. Coordinator je neophodan da bi se sprečila mogućnost duplog trošenja sredstava, i to je uticalo na stav mnogih da je projekat centralizovan, što je u priličnoj meri uticalo na razvoj posle vrha koji je dostignut početkom 2018-te.

Upravljanje IOTA ekosistemom je povereno IOTA fondaciji, po ugledu na Ethereum, ali su problemi sa centralizacijom i sporim razvojem doveli do toga da jedan od osnivača, David Sønstebø, bude izbačen iz upravnog odbora, putem anonimnog glasanja, od kada je upravljanje povereno Dominik Schiener-u. Sønstebø se tim povodom i obratio javnosti putem otvorenog pisma.

Ipak, razvoj je nastavljen i IOTA je lansirala Chrysalis platformu, 28. aprila prošle godine, što je predstavljalo prvi korak ka punoj decentralizaciji koju će doneti Coordicide. Prva prednost koju je doneo Chrysalis je Nectar, pokrenut 3. juna 2021, posle čega više nema potrebe za odobrenjem transakcija od strane Coordinator-a u mreži.

Beta podrška za pametne ugovore je puštena na DevNet krajem oktobra prošle godine, i planirana je puna podrška za EVM kompatibilne pametne ugovore u narednom periodu.

Sam projekat ima podršku od strane Evropske unije, i izabrana je za Fazu 2 u okviru EU blokčejn projekta, gde učestvuje u razvoju blokčejne servisne infrastrukture u Evropskoj uniji – European Blockchain Services Infrastructure (EBSI).

Pred samu novu godinu, 28. decembra 2021 je pokrenut program stejking na IOTA platformi, uz nagrađivanje u tokenima dva projekta u razvoju, u okviru ekosistema:

 • Shimmer, koji predstavlja platformu za razvoju, na bazi DevNet2.0, i biće korišćena za testiranje novih aplikacija, pre njihovog puštanja u rad na IOTA platformi
 • Assembly, koji donosi funkcionalnost pametnih ugovora na IOTA platformi, pri čemu će naknada za transakcije biti 0

Meme

Šta uraditi

Na linku je lista alata za koju zeugh.eth misli da će oblikovati DAO industriju u budućnosti, upoznajte se sa njima, mogu vam zatrebati ukoliko se odlučite za prelazak u DAO rad.

Linkovi

Twitter GM

Prvobitno objavljeno na našoj substack stranici u petak 18.02.2022 - https://banklessadriadao.substack.com/

Sort:  


The rewards earned on this comment will go directly to the person sharing the post on Twitter as long as they are registered with @poshtoken. Sign up at https://hiveposh.com.