Banklessadria kripto bilten #21

in #leofinance4 months ago

Odricanje od odgovornosti: Bilten nije i ne može finansijski savet, uradite sopstvenu analizu pre ulaganja.

Danas će biti izrudaren 19 milioniti BTC, što predstavlja još jednu tačku na Bitcoin putu ka masovnom prihvatu u svetu.

Ipak, nedelju je obeležio nemio događaj, kada je Axie Infinity hakovan, i ukradeno je preko 600 miliona dolara, putem Ronin mosta, u WETH i USDC kripto valutama. U pitanju su kompromitovani privatni ključevi od novčanika sa multi-potpisom, i istraga je u toku. Axie tim je obećao da korisnici neće biti oštećeni, ali Katana i Ronin za sada nisu funkcionalni.

Lionel Messi je novo promo-lice Socios platforme, Visa je pokrenula fond za NFT preduzetnike, a Helium uradio rebrending u Nova Labs.

Što se tiče preporuka za čitanje, merge je i dalje u prvom planu, i sve novosti i mogućnosti koje će prelazak na PoS doneti u Ethereum ekosistemu. Stepen inflacija bi trebao da se spusti sa trenutnih 4+% na ispod 0,5%, što bi uz EIP-1559 moglo da napravi pravo okruženje za deflatornu kripto valutu, barem do početka aktivacija shard-ova, koje se verovatno neće desiti ove godine.

U par minuta

 1. U toku dana je izrudaren 19 milioniti BTC, što nas ostavlja na samo još dva miliona BTC u narednih 118 godina, za rudarenje. Sledeći halving je 2024 godine.
 2. Axie Infinity je pretrpeo krađu od preko 600 miliona dolara, što je najveći iznos ukraden u okviru DeFi infrastrukture. Sa Ronin mreže su ukradeni $WETH i $USDC, dok su $AXS, $RON i $SLP sigurni. Tim je obećao da korisnici neće osetiti gubitak, i da će sve biti nadoknađeno.
 3. SAD planiraju da promenom pravila, kad je u pitanju oporezivanje kripto imovine, zarade preko 5 milijardi dolara sledeće godine, a ukupno preko 11 milijardi u narednom periodu.
 4. Helium Inc. je podigao ukupno 200 miliona dolara, na procenjenu vrednost od 1,2 milijarde dolara, od skupa investitora koje predvodi a16z. Uz to, Helium će uraditi rebrending u Nova Labs, da bi pokazao nezavisnost u odnosu na Helium decentralizovanu mrežnu infrastrukturu.
 5. Lionel Messi je potpisao sponzorski ugovor sa platformom Socios, gde će biti promotivno lice platforme u naredne tri godine. Ukupna vrednost ugovora iznosi 20 miliona dolara.
 6. Visa je pokrenula fond, da pomogne preduzetnicima koji planiraju pokretanje NFT projekata, u svim vrstama umetnosti, muzike, mode i filma. Fond je nastao na talasu kupovine CryptoPunk NFT-a od strane Visa, u avgustu prošle godine.
 7. Blockchain.com je omogućio korišćenje UD (unstoppable domains) domena za slanje kripto valuta na jednostavan način. Na linku se može naći i uputstvo za korišćenje.

Pojam nedelje

Indeks tržišta predstavlja skup investicionih instrumenata iz iste grupe, koji pomaže investitorima prilikom praćenja kretanja na tržištu.

Indeksi se često koriste za struktuiranje ulaganja na tržištu, kao i za praćenje rezultata, kao osnova sa kojom se poredi uspeh određenog fonda na tržištu.

Kratko i jasno

Da li se može očekivati standardizacija DAO plata u budućnosti, kroz DBI?

Da li smo tu zbog novca ili zbog tehnologije? ETH, Ethereum ili oba?

Predlog za čitanje

Merge predstavlja temu dana, nedelje, meseca, kad je kripto u pitanju, i u predlozima dve teme koje se bave merge-om, kako promenom inflacije na Ethereum platformi, tako i mogućnostima posle prelaska, u smislu privatnosti i upravljanja na mreži..

 1. DeFi edge predstavlja osam knjiga koje predstavlja korisnu literaturu, ukoliko želite da naučite više o kripto valutama i DeFi ekosistemu. Čitanje prave literature je najbolji način za napredovanje.
 2. Par detalja o nastupajućem merge-u na Ethereum-u, i prelasku sa PoW konsenzusa na PoS konsenzus. Bitan detalj je da će ukupna inflacija (bez burn-a) pasti sa trenutnih 4+% na ispod 0,5%, što će značajno uticati na broj ETH u opticaju.
 3. I nešto novo, još jedna tema o ETH merge, odnosno mogućnostima koje donosi PoS na Ethereum-u, i šta se može očekivati posle prelaska, i kako se može raditi stejking, a kako zadržati privatnost i upravljanje na različitim blokčejnima.

Fokus

Posle 20 kripto biltena, i dve BanklessDAO sezone, ulazak u četvrtu sezonu ćemo obeležiti promenama u samom kripto biltenu, kao i promenama u sastavu članaka koje objavljujemo na našem portalu.

Prva promena koju uvodimo je pokrivanje vesti o dešavanjima na lokalnom nivou, koji se sve više razvija, kad je kripto ekosistem u pitanju.

Druga promena se odnosi na pokrivanje tržišta, koje sazreva, putem različitih indeksa, koji će nam omogućiti uvid u trenutno stanje na tržištu. Sledeći bDAOadria indeksi će pokriti različite delove tržišta:

 • bDAOadria M – koji će pokriti glavne kripto valute iz top20 (sastav: BTC, ETH, BNB, SOL, LUNA, ADA, AVAX, DOT, CRO, MATIC)
 • bDAOadria DeFi – koji pokriva glavne DeFi protokole (LINK, UNI, RUNE, AAVE, GRT, OSMO, CAKE, SNX, COMP, SUSHI)
 • bDAOadria metaverse – koji pokriva projekte u metaverse/gaming prostoru (AXS, MANA, SAND, ENJ, RNDR, ILV, PYR, YGG, MAGIC, BOSON)
 • bDAOadria L1 – koji pokriva L1 platforme za pametne ugovore (ETH, BNB, SOL, ADA, LUNA, AVAX, DOT, NEAR, ATOM, ALGO)
 • bDAOadria storage – koji pokriva projekte sa decentralizovanim skladištenjem podataka (FIL, AR, HOT, SIA, OCEAN, STORJ, SOUL, ALEPH, BLZ, ZCN)
 • bDAOadria meme – koji pokriva interesantan segment meme tokena na tržištu (DOGE, SHIB, ELON, BABYDOGE, FLOKI, KISHU, SAMO, CATE, DOG, DOBO)
 • bDAOadria DAO – koji pokriva DAO ekosistem i najznačajnije DAO tokene (LOOKS, ENS, PEOPLE, ROOK, SOS, CULT, POLIS, FWB, INDEX, BANK)

Indeksi su sastavljeni ove nedelje i vrednost je 1000, pa će pružiti pregled kretanja na tržištu u budućnosti. Svakako će omogućiti sagledavanja kretanja po različitim segmentima kripto ekosistema, i kako se određeni segmenti pomeraju, ali nikako ne predstavljaju savet za investiranje, investirajte odgovorno na bazi sopstvene analize. U narednim nedeljama ćemo predstaviti detaljniji sastav svakog indeksa pojedinačno.

Treća promena se odnosi na segment Fokus, u kome se i nalazi pregled promena, gde će fokus biti fokusiran na par osnovnih podataka o projektu koji je obeležio prethodnu nedelju.

Uz navedene promene u biltenu, promeniće se i lista članaka koje će objavljivati na portalu, pa će u Sezoni 4 biti više akcenta na lokalizaciji tema sa BanklessHQ portala, a manje fokusa na BanklessDAO materijal, gde će ostati samo DAO puls, kao redovni deo Banklessadria portala.

Meme

Šta uraditi

Ukoliko imate ideju za kvalitetan projekat, pogledajte način prijavljivanja za grant na platformama Solana, Ethereum ili ChainLink.

Sort:  


The rewards earned on this comment will go directly to the person sharing the post on Twitter as long as they are registered with @poshtoken. Sign up at https://hiveposh.com.