Banklessadria kripto bilten #24

in #leofinance4 months ago

Odricanje od odgovornosti: Bilten nije i ne može finansijski savet, uradite sopstvenu analizu pre ulaganja.

U toku je EthGlobal DevConnect u Amsterdamu, na kome se održavaju brojni hakatoni u okviru Ethereum ekosistema. S druge strane, situacija se komplikuje kad su u pitanju Bitcoin obveznice koje je planirao El Salvador, a Metamask je izdao saopštenje o sigurnosnom propustu za korisnike Apple uređaja. U NFT utakmicu se uključuje i Tron platforma, koja će pokrenuti APENFT tržište.

Algoritamski stabilni tokeni sve više interesuju javnost, pa delimo članak iz Bloomberg-a o njima, a tu je i još jedno viđenje mogućeg raspleta u Twitter sagi o preuzimanju od strane Elona Muska.

Danas je tržište u crvenom, pa je time kompletirana još jedna negativna nedelja za bDAOadria indekse, gde je samo DAO indeks u blagom plusu.

U par minuta

 1. Situacija oko obveznica izdatih u Bitcoin-u, koje je planirao da izda El Salvador, se prilično iskomplikovala, i kako eksperti vide situaciju, posle zatezanja odnosa sa MMF-om, postaje prilično neizvodljivo u ovom trenutku.
 2. Metamask je izdao obaveštenje za Apple korisnike, da se onemogući opcija automatskog skladištenje podataka na ICloud, jer postoji mogućnost hakovanja podataka i novčanika.
 3. Tron platforma će pokrenuti NFT tržište, kako je najavio Justin Sun na Twitter-u. U pitanju je APENFT tržište, a NFT-ovi će biti skladišteni u okviru BTFS (BitTorrent File System) infrastrukture.
 4. Da li NBA planira da pokrene NFT projekat i na Ethereum-u? Pokrenuli su Discord server, otvorili nalog na Twitter-u NBAxNFT, i najavili NFT segmente iz Play-off serije na Ethereum-u. Flow projekat NBATopShot je posle odličnog starta zastao, i izgleda da se planira promena.
 5. Ukrajinska vlada je podelila sliku naoružanja koje je kupljeno od kripto donacija, uz tag „Crypto-for-Good“. Ukupno je prikupljeno preko 100 miliona dolara od kripto donacija od početka sukoba u Ukrajini.
 6. Kripto menjačnica i novčanik Blockchain.com planira javnu prodaju akcija i u razgovoru su sa bankama o tome. Ipak, izvori bliski kompaniji kažu da nije realno da se to desi ove godine, najranije sledeće.
 7. Bitfinex menjačnica je imala kratkotrajni prekid u radu u toku prošle nedelje, ali su potvrdili da su sredstva korisnika na sigurnom, i da nije bilo hakerskog napada. Prethodni prekid rada se desio u Septembru prošle godine.

Pojam nedelje

NFT tržište predstavlja mesto za razmenu različitih NFT-ova. Samo tržište možete biti realizovano kao centralizovano, poput trenutno najvećeg i najpoznatijeg OpenSea, ili kao decentralizovano, poput npr. LooksRare, kojim se upravlja pomoću LOOKS tokena.

Kratko i jasno

Adriano Feria misli da će vrednost Ethereum-a stići do 100 hiljada dolara u narednoj deceniji

https://twitter.com/AdrianoFeria/status/1517344572610945025

U toku je konferencija u Amsterdamu, postoji li razlika u oblačenju ETH i BTC zajednica?

https://twitter.com/remy_roy/status/1517531237061177344

Predlog za čitanje

Algoritamski stabilni tokeni ulaze u interesovanje šire javnosti, i dosta se govori o njima, pa je tu Matt Levine-ovo mišljenje, koje je izneo u Bloomberg-u. Drugo pitanje koje se prožima kroz kripto zajednicu, ali i šire, je da li Twitter treba da bude privatna ili javna kompanija, mišljenje o tome je dao i Miles Jennings. Uz to, tu je i kratka tema o knjigama naloga u menjačnicama.

 1. Matt Levine je na Bloomberg-u podelio interesantno objašnjenje rada algoritamskih stabilnih tokena, i kolika je tu stvarna stabilnost. Neophodno štivo za razumevanje rada algoritma, sami procenite da li je održiv sistem u pitanju.
 2. Miles Jennings je podelio svoje mišljenje na temu toga ko bi trebao biti vlasnik Twitter-a, što je u žiži interesovanja od momenta kad je Elon Musk odlučio da podnese ponudu za kupovinu svih akcija Twitter-a, i prevođenje u privatnu kompaniju.
 3. Ukoliko imate interesovanja za trgovinu na kripto menjačnicama, ali i menjačnicama uopšte, pojam „order-book“, odnosno knjiga naloga bi morali da poznajete i razumete. Kris Machowski je podelio kratku temu o tome, iz koje se da mnogo toga naučiti.

Fokus

Devconnect je Ethereum konferencija koja se održava u Amsterdamu, i ove godine traje od 22. do 24. aprila. U okviru konferencija postoje različiti hakatoni, i nadmetanja programera, koji rade u okviru Ethereum ekosistema.

Cilj EthGlobal zajednice je da pomogne priključivanju novih programera u Ethereum ekosistem, i oni pomažu u organizaciji različitih konferencija, čiji je deo i Devconnect.

U okviru ovogodišnjeg nadmetanja u Amsterdamu je planirano više od 400 hiljada dolara u nagradama, na različitim platformama koje se razvijaju u okviru ekosistema.

Pregled tržišta – bDAOadria Indeksi

Nedelja koja je na kraju završila u crvenom, i pored toga što veći deo nedelje nije tako izgledalo. Petak je povukao kompletno tržište akcija i kripto valuta na dole, pa su samim tim i indeksi nedeljni nivo završili u blago negativnoj teritoriji.

Glavni indeks sa najvećim kripto valutama je ostvario minimalni pad od 0,72% u odnosu na prošlu nedelju, dok je indeks L1 platformi pao za 1,16%. U odnosu na prošlu nedelju najbolje stoji $LUNA, koja je nedelju završila u plusu, dok je $BTC skliznuo ispod 40 hiljada dolara, a $ETH skliznuo ispod 3000 dolara.

U crvenoj teritoriji su i ostali indeksi, pri čemu je storage indeks pao za minimalnih 0,34%, usled rasta $OCEAN tokena, dok je najveći pad imao meme indeks, koji i dalje ima najveću vrednost od 940,71.

Jedini indeks koji je nedelju završio u plusu je DAO indeks, usled rasta cene $LOOKS tokena posle prošlo nedeljnog pada, i oporavka $ROOK tokena, upravljačkog tokena KeeperDAO zajednice.

Statusi bDAOadria indeksa na dan 22.04.2022:

 • bDAOadria M – 875,1 (pad od 0,72% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria DeFi – 798,85 (pad od 1,41% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria metaverse – 760,86 (pad od 4,32% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria L1 – 882,65 (pad od 1,16% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria storage – 806,22 (pad od 0,34% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria meme – 940,71 (pad od 6,07% u odnosu na proteklu nedelju)
 • bDAOadria DAO – 824,48 (rast od 0,62% u odnosu na proteklu nedelju)

Lokalne vesti

HR – Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga Hanfa, nastavlja sa objavljivanjem materijala o kripto tržištima na youtube kanalu, što možete pogledati na linku.

Meme

https://twitter.com/ETHeyAndBeTChy/status/1515660942960300034

Šta uraditi

Kadena je najavila fond u vrednosti od 100 miliona dolara, za grantove ka web3 programerima, koji bi radili na projektima vezanim za NFT, DeFi i igrice. Fondom će raspolagati Kadena Eco, a prijaviti se možete na sledećem linku.

Linkovi

Twitter Hive GM

Sort:  


The rewards earned on this comment will go directly to the person sharing the post on Twitter as long as they are registered with @poshtoken. Sign up at https://hiveposh.com.