Kako ulagati odgovorno - HQ #2

in #leofinance4 months ago

Prevod članka koji je prvobitno objavljen na BanklessHQ kanalu.

Odricanje od odgovornosti: Bilten nije i ne može finansijski savet, uradite sopstvenu analizu pre ulaganja.

Dragi Bankless narode,

Svi pokušavamo da zaradimo.

Ipak, treba razmisliti pre ulaska u kupovinu kripto imovine bez mnogo istraživanja ili razmišljanja. Samo uz dobre vibracije. Imovina se čini kvalitetnom...pa kupite.

I gotovo, kupili ste kripto. I ja sam to radio.

Ipak je to kripto. Svi ponekad ulože bez razmišljanja.

Ali ukoliko vam je to glavna taktika za zaradu u kripto ekosistemu, nećete dobro proći. Pravi način za zaradu je ipak kupovina kripto imovine visokog kvaliteta i držanje na duži vremenski horizont.

Uz nekoliko izuzetaka, najbogatiji ljudi u kripto svetu imaju jednu zajedničku stvar: kripto imovinu drže godinama u svom posedu. Što je više godina drže, to imaju više bogatstva.

Naravno, uz pravi pristup i dimenzionisanje ulaza, kupovina bez puno analize može napraviti pozitivan povrat na investiciju.

Zašto?

Iz razloga što su kretanja u kripto ekosistemu brza. Svaki dan se otvaraju nove mogućnosti. I tako, dok vi provedete bezbrojne sate u analizi, možete propustiti dobitnu kombinaciju.

Postoji dosta ljudi, koji su ušli u kripto-valute jer su slučajno kupili pravi token.

Ne možemo vas sprečiti da kupite token odmah, bez razmišljanja.

Ali vam možemo pokazati kako da ipak budete odgovorni dok kupujete bez razmišljanja.

Sve što treba da znate pre nego što kupite kripto bez puno razmišljanja je u nastavku.

 • RSA

SREDA ZA PISCE

**Bankless pisac: **frogmonkee, urednik u Bankless-u

Kako ulagati odgovorno

Crtež Logan Craig

U Bankless-u smo uvek tvrdili da je kripto najveća prilika za stvaranje bogatstva u našim životima.

Sa TAM-om (ukupna vrednost proizvoda i usluga koji se mogu izmeniti) ekosistema finansijskih proizvoda i usluga, tržišna kapitalizacija kripto ekosistema na nivou od 2 triliona dolara je veoma niska. Investitori koji razmišljaju na duge staze će vam reći da odaberete tokene koji vam se čine kvalitetnim, radite DCA i držite je u vlasništvu na duge staze.

Ali na tržištu na kome cena imovina može da poraste 10 puta u roku od par dana, ne možemo pobeći od toga da razmišljamo da brzo stvorimo bogatstvo. Stoga, mnogi budu uhvaćeni u hajpu i maniji kada se pojave novi projekti i tokeni. U pitanju je šansa za brzu zaradu, i onda koristimo mali deo portfolio da okušamo sreću sa novim projektima.

Nema ništa loše u želji da se brzo zaradi. Svi u principu želimo priliku da napravimo finansijsku nezavisnost. Ali to je rizičan potez, posebno kad je kripto u pitanju.

I iz tog razloga, u nastavku je uputstvo kako da budete odgovorni prilikom pokušavanja.

Par stvari o kojima treba voditi računa pre kupovine bez puno razmišljanja.

Šta je kupovina bez razmišljanja?

Prvo, hajde da definišemo kupovina bez razmišljanja.

Prilikom kupovine tokena ili NFT-a, možete ili investirati ili kupiti bez razmišljanja. Ulaganje predstavlja metodičan proces. Uključuje početnu tezu, istraživanje, uveravanje, stratešku alokaciju kapitala i nalazi se u okviru strategiju kreiranja portfolio-a. Kupovina bez razmišljanja nema ništa od toga, nego predstavlja pokušaj brze zarade bez ikakvog smislenog razmišljanja, odnosno to je kocka.

Kao što smo rekli, to ne predstavlja lošu stvar. Svi u Bankless-u kupuju ponekad bez razmišljanja, čak i Ryan. Sam sam kupio tako APE, ali sam imao eksplicitan okvir za to što radim:

 1. Kupovina bez razmišljanja je uvek funkcija FOMO (Fear-Of-Missing-Out)-a i pokušaj da se brzo zaradi.
 2. Kupovina bez razmišljanja zahteva minimum analize.
 3. Kupovina bez razmišljanja ne sme biti sa većim delom portfolio-a, uglavnom do 5%. (Kupite samo u iznosima koje možete priuštiti da izgubite, jer je velika verovatnoća da ćete izgubiti sve.)
 4. Kupovina bez razmišljanja ne treba da preraste u ubeđenje u vrednost imovine, već morate imati plan za izlazak iz imovine, već prilikom kupovine.

Imajući u vidu navedeno, potreban je još određeni minimum analize, da ne bi učili na sopstvenim greškama.

Nivo kockanja: Degen

Bezbednost, likvidnost i planiranje izlaska bi trebali biti kritični zahtevi. Ali osvrnućemo se na njih kasnije.

Prvo, neki od osnovnih saveta koje možete primeniti za 15 minuta i mogu vas spasiti od donošenja loše odluke:

1. Uradite _bar malo_** istraživanja**

Kupovina bez razmišljanja ipak zahteva minimalan trud uložen u održivo istraživanje. Ali, ukoliko imate vremena, biće vam od koristi da napravite osnovno istraživanje. Savet se posebno odnosi na NFT projekte koji kasne sa objavljivanjem:

 • Tim: Proverite tim koji stoji iza projekta. Da li su ranije radili prema rokovima? Ako pobegnu sa novcem, da li postoji neka reputacija koju gube? Lagana analiza je mogla uštedeti Pixelmon zajednici puno problema.
 • Konkurencija: Da li je u pitanju jedinstven projekat koji se prvi put nalazi na novoj teritoriju ili je to dobar tim u okviru polja koje je prepuno dobrih timova koji rade na sličnoj vrsti projekta? Ukoliko postoji puno konkurencije, možda ćete izgubiti želju za kupovinom.
 • **Revizije: **Da li je protokol prošao reviziju? Ko je uradio reviziju? Analiziraćemo bezbednost i reviziju u sledećem delu, ali ukoliko se radi o novom DeFi protokolu, uvek je korisno proveriti da li su bezbednosni profesionalci proverili protokol ili ne.
 • Distribucija tokena: Dobra heuristika koja pokazuje da li projekat ima dobre namere je provera načina distribucije tokena. Ako značajan deo distribucije ide privatnim investitorima, osnivačima ili drugim članovima „u okviru grupe“, može biti u pitanju brza zarada. Bitno je proveriti i raspored emisije tokena. Da li protokol ima vrlo visok APY, koji će stvoriti pritisak na prodajnoj strani?

2. Kupovinu radite iz posebnog novčanika

Prevaranti će hteti da iskoriste FOMO dok pokušavate da kupite tokene i/ili NFT. Stoga, ukoliko kupujete bez razmišljanja, radite to iz posebnog novčanika, nikako hardverskog novčanika. Napravite novi Metamask novčanik i prebacite deo sredstava.

Savet da ne koristite jedinstven novčanik, sa različitim interfejsima. Ukoliko radite razmenu na Uniswap-u, možete imati visok stepen poverenja da nema zakulisnih radnji na pretraživaču. Ali kad ste na web stranici projekta i postoji specifično dugme da se pokrene logika pametnog ugovora, sigurnije je koristiti poseban novčanik.

3. Pratite raspoloženje na društvenim mrežama

Kada identifikujete priliku za ulaganje koja može doneti brzu zaradu, veoma lako se može pasti u pristrasnost za potvrđivanje. Pokušaćete da nađete dokaze da potvrdite da će pomenuti projekat ostvariti cilj i da ćete napraviti lepu zaradu na njemu.

Stoga bi trebali aktivno tražiti informacije koje negiraju tu potvrdu. Kada istraživači, programeri i kripto veterani primete problem sa projektom, pisaće o tome na sve strane, i treba ih poslušati.

Twitter je super mesto za to. Primenite napredni pretraživač i pogledajte negativne vesti oko pokretanja projekta. Ukoliko primetite crvene zastavice u vezi sa temama koje spominjemo u ovom članku, razmislite o tome da smanjite obim kupovine, ili je izbegnete.

U nastavku neka od osnovnih razmatranja koje treba da imate u vidu pre kupovine bez razmišljanja.

Ako imate dodatno vreme na raspolaganju i želite da se uverite da je projekat proveren, pre nego što rizikujete kripto imovinu, evo koraka koje treba uraditi.

Nivo kockanja: Sofisticiran

1. Bezbednost

Prva briga u ovakvom uputstvu treba da bude bezbednost. Zapamtite, u pitanju je programabilni novac. Ukoliko postoji greška u programskom kodu, novac je ugrožen.

Nažalost, kod programskog koda, sigurnost je uvek upitna. Čak će i programeri propustiti nešto. Ali možemo da napravimo veći interval poverenja radi bezbednosti. Signali koji ukazuju na viši nivo sigurnosti će nam pomoći da se osećamo sigurnije.

Dakle, na šta treba obratiti pažnju?

Transparentnost

Svaki projekat koji će biti implementiran na javnom blokčejnu treba da ima kod koji je transparentan.

Podsetimo se da je blokčejn javna knjiga, što znači da su transakcije i programski kodovi javni, čak i ukoliko su prikriveni. U tom okruženju, sumnjivo je kad projekat skriva programski kod od javnosti.

Proverite bilo koji odgovorni projekat i na web stranici ćete primetiti vezu ka Github-a. Ukoliko projekat koji želite da kupite nema javni repozitorijum na Github-u, potrebno je nastaviti sa oprezom.

LooksRare Github stranica prilikom pokretanja

Korišćenje ugovora koji su već testirani u radu

Programeri projekata ne moraju stvarati protokole od nule, pišući svaki pametni ugovor od početka. Danas postoji mnogo revidovanih biblioteka sa pametnim ugovorima koje omogućavaju programerima da iskoriste kod koji je već testiran u radu.

Najpopularnija biblioteka je OpenZeppelin paket sa pametnim ugovorima. Skoro svaki projekat danas koristi određeni deo OpenZeppelin koda. Ostale popularne biblioteke se mogu pronaći ovde.

Uopšteno je ova metoda primenjivija kad su u pitanju token ili NFT, ne kad je u pitanju protokol. Tokeni i NFT-ovi predstavljaju već isprobani teren, što znači da postoji jak argument da se koriste standardne biblioteke.

Provera repozitorijuma projekata, da bi videli da li koriste standardne biblioteke nije laka, ukoliko niste poznavalac programskih jezika. Ali dobar način za početak je da proverite Github projekta i počnete sa pretragom datoteka sa ugovorima. Na primer, kad je projekat na Ethereum-u, to su .sol datoteke. Otvaranjem istih, može se naći indikacija da li se određena biblioteka koristi.

Ukoliko je projekat već implementiran, možete pronaći adresu ugovora na Etherscan-u i otvoriti karticu Ugovor da bi pročitali programski kod.

Frax ERC20 ugovor koristi OpenZeppelin implementaciju

Status revizije projekta

Svaki projekat koji se ozbiljno bavi pokretanjem protokola treba da bude revidovan. Imajte na umu da se govori o protokolu. Token/NFT najverovatnije neće imati reviziju. Revizije su skupe i potrebno je vreme da se naprave. Za standardni token i/ili NFT, programeri će najčešće koristiti standardne biblioteke (poput OpenZeppelin) da bi osigurali sigurnost ugovora.

Na primer, APE nema reviziju, niti javni Github. Ali kad se proveri adresa ugovora na Etherscan-u, vidi se da koriste OpenZeppelin-ov standardni ERC20.sol ugovor, što podrazumeva visok stepen bezbednosti.

Ipak, ako planirate da analizirate protokol, posebno novi protokol, svakako treba potražiti reviziju. Na primer, Rari Capital može da koristi standardnu OpenZeppelin implementaciju ERC20 ugovora, koja ne zahteva posebnu reviziju. Ali svaki ugovora po potrebi, kao što su: agregator prinosa, Fuse i upravljanje imaju revizije od strane stručnjaka za bezbednost.

Da ponovimo, javni blokčejn je transparentan, što znači da su implementirani ugovori otvoreni za sve zlonamerne aktere da pokušaju da ih iskoriste. Kad se uradi revizija, to opet nije 100% garancija sigurnosti, ali revizori često uklone velike greške koje mogu da dovedu imovinu u opasnost.

Postoji veliki broj revizorskih firmi, a renomirana imena su:

 • Consensys Diligence
 • OpenZeppelin
 • Trail of Bits
 • ChainSecurity
 • Certik
 • Quantstamp

2. Likvidnost

Dakle, možda je projekat koji želite da kupite prešao prag bezbednosti. Sledeća stvar koju želite da primetite je dostupna likvidnost za token.

Ethereum je mračna šuma.

Ukoliko niste upoznati sa poukama iz gornje priče, zaključak je da sa slanjem transakcije u protokol, palite baklju u mraku, gde ste okruženi grabežljivcima koji žele da naprave profit. Drugim rečima, kada pokrenete transakciju, možete pokrenuti seriju botova koji će krenuti sa izvršavanjem različitih strategija na bazi malog odstupanja koje transakcija stvori na tržištima.

Ovi predatori (botovi) često rade na bazi prednosti koju donosi nesavršena likvidnost i klizanja da bi maksimizirali prinos.

Uzmimo na primer WTF:

U ovom slučaju, prva transakcija je bila dodavanje WTF tokena u fond likvidnosti na Uniswap v2, bez ETH-a za uparivanje sa WTF, što znači da nema jasne tržišne cene. Prvi bot je proizvoljno kupio 99,99% fonda za 2 ETH, postavljajući tržišnu cenu za WTF, a botovi su nastavili da licitiraju i podižu cenu za preostalih 0,01%, sve dok tržišna cena nije postala previsoka, i prodaja svake količine WTF-a donosila ogroman profit, što se upravo i dogodilo.

_Puf, _58 ETH je izvučeno iz fonda likvidnosti.

Pouka je da cene u AMM-ima variraju u zavisnosti od raspoložive likvidnosti u okviru fonda likvidnosti. Dakle, kada je likvidnost niska, pojedinačne transakcije mogu promeniti cenu za bitan iznos. Ali kada je likvidnost visoka, transakcije imaju mali uticaj i kupci mogu biti sigurniji u tržišnu cenu.

Opšte pravilo je da ukoliko nalog za kupovinu tokena na AMM-u izaziva klizanje cene za više od 5-8%, bolje je sačekati da se poveća raspoloživa likvidnost. U suprotnom, može se desiti da neko obavi kupovinu i sroza vrednost tokena.

⚠️ **Napomena: **Ukoliko projekat nema dovoljno sigurant zahtev za nivo likvidnosti, ne morate odustati od kupovine. Ukoliko to i dalje želite, razmislite o manjem iznosu.

Kao i uvek, kupite samo onoliko, koliko možete priuštiti da izgubite.

3. Plan za izlazak je neophodan

Kao i kod svakog ulaganja, treba imati spreman plan za izlazak.

Koji su vam ciljevi? Kada očekujete da ostvarite profit? Koliko ste spremni da izgubite?

Kod kupovine bez razmišljanja, navedeno razmatranje je još bitnije. Kada kupujete bez razmišljanja, u pitanju je igra na kratkoročnu dobit. Morate podesite sopstvene parametre za tu igru i pridržavate se istih.

Uzmite u obzir prirodu igre – da li se bavite tokenima, NFT-ovima ili protokolima koji nose visok prinos? Svaka igra ima drugačija pravila i ponašanja u igri. S tim na umu, razmislite o osnovnim parametrima:

 • Koliki iznos ću kupiti?
 • Po kojoj ću maksimalnoj ceni prodati? Po kojoj ću minimalnoj ceni prodati?
 • Koliko dugo imam nameru da držim u posedu, u odnosu na mogućnost da prodam, da nadoknadim gubitke?

U proteklih nekoliko meseci, može se primeniti da mnogi novo-pokrenuti tokeni upravljanja prate sličan trend. Brz skok, brz pad, ponekad drugi skok, i spora stabilizacija.

Navedeno je šablon koji koristim za ulazak u te vrste tokena. Uložim malu količinu portfolio-a u tokene i pažljivo pratim razvoj tržišta za prvi skok na početku. Pravila su jednostavna, u najboljem slučaju, prodaja kada se portfolio poveća 2x. U najgorem slučaju, prodaja kada portfolio padne za 50%.

Nije bitno što sam LOOKS kupio za 2 dolara i propustio prodaju na vrhu za 7 dolara, jer sam već prodao na 4 dolara. Zašto? Jer sam udvostručio novac i to je dovoljno. Opet, nije važno što sam kupio SOS prekasno i prodao pre drugog skoka. Zašto? Jer pravilo kaže da prodam kada izgubim 50% i to sam i uradio.

**Kada kupuješ bez razmišljanja, praktično se kockaš. **Plan izlaska je proizvoljan, ali ukoliko ga imate i držite se svog plana, smanjićete kognitivni teret koji donosi igra na tržištu.

Nemojte da kupite više nego što ste spremni da izgubite

U redu je kupovati bez puno razmišljanja. Kripto ima brze promene, i postoji prilika za zaradu, koja se može iskoristiti. Ali to ovo važi za izgradnju sofisticiranog portfelja koji ima stratešku alokaciju.

Kako god, svaki dan otvara nove mogućnosti. Dodeljivanje malog procenta ukupnog portfolio-a za degen aktivnosti, kao pokušaj da brzo zaradite novac, je u redu.

Samo je potrebno pridržavati se sledeće izreke: Nemojte kupovati više nego što ste spremni da izgubite.

Pratite to pravilo i treba da prođete dobro.

Srećno na tržištu.

Radni koraci

Biografija autora

frogmonkee_ je urednik u Bankless-u i bio je glavni saradnik u BanklessDAO._

Linkovi

Twitter GM

Prvobitno objavljeno na našoj substack stranici u sredu 06.04.2022 - https://banklessadriadao.substack.com/

Sort:  


The rewards earned on this comment will go directly to the person sharing the post on Twitter as long as they are registered with @poshtoken. Sign up at https://hiveposh.com.