BİLİŞİM ÖĞRETMENLERİ NİTELİKLERİ

in #new6 years ago

b2.jpg
Bu sadece bilişim öğretmenlerinin niteliklerinin artırılması değil, aynı zamanda bilişimde ülkemize katkı sağlamak amacıyla yeni nesiller yetiştirmektir. Öğretmenlerin niteliklerinin artırılması için derslerin labaratuvarda işlenmesi şartıyla ders içi çalışmalarda teknolojik aletler kullanılmalıdır.(akıllı tahta, tablet bilgisayar)
Okul içinde öğretmenlerin sürekli denetim içinde tutmak ve kontrol etmek gerekir. Diğer dersler gibi bilişim derslerine önem vermek ve en önemlisi de kaynak bir kılavuz kitabın öğretmenlere yardımcı nitelikte bulunması gerekmektedir. Öğretmenlerin gelişmesi için teknolojideki güncel gelişmeleri sürekli olarak takip etmeleri gerekir. Diğer öğretmenlerle işbirlikçi olarak ders başarısını ve dersin önemi hakkında çalışmalar yapabilir. Okulda görev yapan diğer öğretmenlere BT konusunda yardım etmek Okuldaki teknolojik araçların yazılımsal sorunlarıyla ilgilenmek Okuldaki teknolojik araçların donanımsal sorunlarıyla ilgilenmek Okulda görev yapan yöneticilere BT konusunda yardım etmek. Diğer derslere materyal bulmak ya da hazırlamak E-okul işlemlerini yapmak BT sınıfının; genel düzenini sağlayarak sorunlarını tespit edip çözmek Okul web sitesini hazırlamak ve güncel tutmak gibi görevler üstlenebilirler. Öğretmenlere verilen bir kaynak doğrultusunda planlı ve programlı ne işleyeceğini bilen konuları bir bütün olarak işlemektir

b1.jpg
Öğretmenlerin bilgilerini artırmak için teknoloji firmaları tarafından belirlenen okullarda ya da farklı çalışma alanlarında seminerler verilebilir. Bu seminerler doğrultusunda akıllı tahta semineri, animasyon programları gibi çalışmalar yaptırılabilir. Okul dışı bilişim öğretmenleri kendi aralarında BİT kulüpleri kurabilirler. MEB’in bilişim derslerine özel uygulamalar geliştirmesi gerekir. Bilişim öğretmenlerine projeler verilerek onların bu projeleri geliştirmesi istenilebilir. MEB teknolojik aletleri göstermek için ya da dünyada kullanılan yazılımlar (sanal yazılımlar ve oyunlar) için yurt dışı programları düzenlenebilir ve teknolojide gelişmiş ülkelere seyahatler düzenlenebilir örneğin bu doğrultuda ABD deki silikon vadisine geziler düzenlenebilir.
b3.jpg
En önemli noktaya gelecek olursak eğitim de çoğu dersin hatta hepsinin bir ders yanı bir kılavuz kitabı bulunmaktadır ama bilişime geldiğimiz de bu durumun böyle olmadığını görmekteyiz. Yıllardır yanı bilişim öğretmenliğinin (böte) nin açıldığı 2002 yılından beri bu bölümde bir kılavuz kitabının olmayışı içler acısı bir durumdur. Bununla birlikte dünya eğitim sistemine bakacak olursak özellikle gelişmiş ülkeler de yazılım alanında çok büyük ilerlemeler olmuştur. Eğitimde bile çoğu ülkede bilişim derslerinde öğretmenlerin kılavuz kitapları bulunmaktadır. Bizim ülkede bilişim kitabının çıkması için öncelikle bilişime önem verilmesi lazım ve daha sonra özellikle bilişim öğretmenleri kılavuz kitabının çıkması için gerekli yerlerde seslerini duyurmaları gerekmektedir. Bu yerlerden en önemlisi olan ve belki en önemlilerin başında olan MEB e başvurmaları gerekir hatta gerekirse MEB e baskı yapmaları gerekmektedir. Bunu yaptıktan sonra bir kurul oluşturup bu kurulda kitap için gerekli üyeleri toplayıp bunlara görevler verilerek böte öğretmenleri tarafından kitabın içeriği oluşturup daha sonra MEB e kitap basımı için gerekli izin ve işlemleri yaptıktan sonra kitap basılması gerekmektedir.