Pyongyang kralı hakkında neler biliyoruz ?

in #news6 years ago

Pyongyang - 28 Aralık 2011'de çok soğuk bir gündü.

Uzun bir siyah Lincoln Continental araba sokaklarda yavaş yavaş sürdü, kar sert düşüyordu. Çatıda, beyaz krizantemlerin bir yatağında, Kuzey Kore'nin Yüce Lideri Kim Jong-il'in tabutunu döşeyin.

Siyah giyimli geniş kalabalık sokakları diziyordu. Askerlerin kontrolsüzce ağladıkları, sandıklarını dövdükleri ve “baba, baba” diye seslendiklerinde askerler tarafından geri tutulmaları gerekiyordu.

Arabanın yanında ölü diktatörün oğlu ve halefi Kim Jong-un vardı. Sadece 27, bunalmış görünüyordu. Tören sırasında birkaç kez gözyaşları kırdı.

Kim hemen arkasında, Kuzey Kore'nin en güçlü ikinci adamı olarak kabul edilen amcası Chang Song-thaek'i gezdi. Öte yandan ordu şefi Ri Yong-ho ve Savunma Bakanı Kim Yong-chun’u yürüttü.

Bunlar Pyongyang'da şimdi iktidara gelecek olan yaşlı adamlardı. Ya da çok fazla düşünce.

1950'lerde Kim Jong-un'un büyükbabası Kim Il-sung, komünist dünyada benzersiz bir şey yarattı - Kuzey Kore'nin tek kişilik mirasçı liderliği.

Yaklaşık yirmi yıldır Kim, en büyük oğlu Kim Jong-il'i, onu başarmak için bakmıştı. Gittiği her yerde, tacı prens kendi tarafındaydı. 1994'te yaşlı adamın öldüğü zaman, Kim Jong-il hemen görev aldı. Fakat daha sonra 2011'de aniden öldüğünde, kendi oğlu çıraklığını henüz Kuzey Kore'nin üçüncü Yüksek Lideri olmak için başlamıştı. Birçok uzman şimdi tek kişilik yönetimin çöküşünü öngördü. Yakında yanlış olduğu kanıtlanmıştı.

Aylar içinde, Genelkurmay Başkanı Ri Yong-ho ve Savunma Bakanı Kim Yong-chun'un ikisi de görevden alındı. Ri'nin bulunduğu yer bu gün için bir gizem olmaya devam ediyor.

Daha sonra Aralık 2013'te Kim Jong-un en dramatik hareketini yaptı. Kendi amcası Chang Song-thaek, bir ihanetle suçlanan ve idam edilen bir parti toplantısından alındı, hatta bir uçaksavar silahının kullanıldığını gösteren bazı doğrulanmamış raporlarla.

2012 ile 2016 arasında, Kim büyükbabasının günlerinden beri Kuzey Kore'de görülen en büyük arınma gerçekleştirdi. Güney Kore Ulusal Güvenlik Stratejisi Enstitüsü, 140 üst düzey askeri subay ve hükümet yetkilisinin infazını bildirdi. Diğer 200 kişi kaldırıldı ya da hapsedildi.

Kim kendi yolunda duran herkesi, ona bağlı genç bir kadroyla değiştirdi. Onlar 2017 yılında 30 yaşında Politbüro'ya atanan kendi kızkardeşi Kim Yo-jong tarafından yönetiliyor.

Bugün Pyongyang'da güç kollarını kim çeken hiç kimsenin şüphesi yok. Kim Jong-un Yüce Lider.