Copilul opozitional si mama innaccesibila emotional

Am decis sa va scriu despre cele doua subiecte pentru ca in multe cazuri cele doua sunt congruente si dau nastere unor actiuni negative!

 

Coopilul intre 2 si 6 ani parca este echipat cu un "NU" in majoritatea timpului. In multe cazuri problema se datoreaza unor abordari gresite ale parintilor dar exista cazuri cand ei nu au nicio vina.

 

Temperamentul dificil este usor de recunoscut de la nastere, cercetarile statistice rezulta ca 10% din baieti au un astfel de comportament; plangacios, cu tantrumuri, somn agitat si raspunsuri negative.

Daca nu este intervenit la timp se va ajunge o tulburare numita "tulburarea ospozitionismului provocator" - mama nu isi mai intelege copilul, este epuizata, nu stie care este cauza si totul se duce intr-un cerc vicios interminabil.

Unii cercetatori spun ca este o disfunctie cerebrala si un dezechilibru biochimic. Ariile specifice ale creierului controleaza emotiile si capacitatea de a lau decizii sunt afectate.

2 - 5 ani (dar si adolescentii) : atitudine sfidatoare, tantrumuri care afecteaza serios relatia dintre copil si parintii, disobedienta, ostil fata de prsoanele care reprezinta autoritatea, frecvent isi pierde cumpatul, se cerata cu adultii, refuza cerintele acestora, loveste, strica, tipa, este ranchiunos si razbunator, gaseste o placere in a ii sfida pe altii prin comportamentul sau, testeaza in mod deliberat limitele tolerantei acestora, agresivitate predominant verbala dar si fizica.

Copilul opozitionist are o toleranta la frustrare extrem de scazuta, trecand imediat la atac daca se simte lezat in orice fel.

Fata de alti copii este rautacios si dispretuitor, se supara si parca exagereaza la orice situatie, fiind respins apoi si marginalizat de acestia.

La 4 ani: nu respecta regulile si programul impus de adulti, zgarie, loveste, ridica mana la adulto.

La 6 ani: se opune frecvent cerintelor adultilor de a se pregati pentru scoala sau a face actiunile zilei specifice, tranteste usile, arunca si loveste cu piciorul orice ii iese in cale.

DE RETINUT :

  • Odata cu inaintarea in varsta, opozitionismul se transforma intr-o tulburare extrem de dificila - tulburarea de conduita caracterizata prin comportamente antisociale severe.
 

Mama innaccesibila emotional poate creste nivelului de frustrare al copilului , lipsa afectivitatii, iubirii, atentiei din partea mamei duce la stres emotional, intr-un comportament anti-social, situatii conflictuale si tulburari de atasament.

Copilul are un vas care trebuie umplut cu iubire in primul rand dar si cu dorinta de a lua decizii (de a controla) si dorinta de a se dezvolta (afirma).

Fiecare copil este diferit, are un ritm diferit si cereri diferite. Copilul care va avea nevoie de mai multa iubire va fi mai mamos, iar celelalte doua vase vor fi mai mici si umplute mai tarziu. Copilul care se naste cu o nevoie principala de a controla, va vrea sa aprinda el TV-ul, sa deschida el usa, il vei auzit des "vreau eu sa ...", iar copilul care are o nevoie de dezvoltare va cere sa fie ajutat sa faca o actiune, dupa 6 ani sa ceara cursuri de pictura, fotbal, etc.

Daca atentia nu este asupra comportamentului incepand de la nastere si nu ii este dat ce are nevoie, fie ca este iubire fie ca este suport in dezvoltare, acesta va naste frustrari si vor aparea schimbari pe aria comportamentala.

Interventie terapeutica:

 

  • terapia individuala si de familie: consilierea individuala invata copilul sa isi controleze furia si sa isi exprime sentimentele in alte moduri, mai sanatoase, imbunatatirea comunicarii si a relatiilor, ajutandu-i pe membrii familiei sa lucreze impreuna.
  • terapia cognitiv-comportamentala: ajuta copilul sa identifice si sa schimbe tiparele care conduc la problemele de comportament.
  • formarea abilitatilor sociale: ghidarea in interactiunea pozitiva cu cei din jur.

 

Va mutumesc si va astept cu drag!

Lavinia Tilina

Psihopedagog

Consilier pentru dezvoltare personala

Formator

 
Posted from my blog with SteemPress : http://laviniaterapeut.org/terapie/copilul-opozitional-si-mama-innaccesibila-emotional/