JUST OUT - фестивал у покрету!

in #blog7 years ago (edited)

[This Text in English]
Фантастичан средњи век! Ко се не би вратио у прошлост и на моменат преузео улогу витеза или дворске даме. Фестивал у покрету JUST OUT вам пружа баш тај угођај и врло брзо вас увлачи у чари средњег века - витезова, дворских дама, витешких борби, средњовековне музике...

Организатори удружења Деспот Стефан Лазарвић су заправо главни кривци зашто витезови из практично целе Европе, а и шире ( Француске, Русије, Украјине, Румуније, Бугарске, Мађарске, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Чешке, Словачке, Аустрије, Шведске, Данске, Белгије, Јермениј, Турске и Ирана, укључујући и скандинавске викинге из Шведске и Данске) у 21. веку, у околини манастира Манасија, разапињу своје шаторе и веома сликовито приказују живот витезова, њихове вeштине и оживљавају дух средњег века.
Повод за овај фестивал је знак сећања на скоро 600 година од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио ово прелепо здање.


Manasija

IMG_20160828_111312.jpg

Цела прича је одлично осмишљена и за децу и за одрасле. Витешко село је најзанимљивији део. Шетајући од шатора до шатора, можете обући витешки оклоп. Средњовековним витезовима није било ни мало лако, јер су оклопи јако тешки, те је била потребна огромна снага да би се они носили.

IMG_20160828_110357.jpg

Оружје које су користили витезови је врло забавно најмлађима и као у случају са оклопом изузетно тешко.

IMG_20160828_110257.jpg

IMG_20160828_110500.jpg

Између осталог, један од витезова у свом шатору је припремио витешки специјалитет - бубе на роштиљу. Витез који је припремио ово занимљиво јело је те бубуце јео испред нас, са уживањем.

IMG_20160828_114415.jpg

За најмлађе фестивал је организовао многобројне радионице и рад са витезовима. Право је уживање било гледати витешке борбе. Посетиоци фестивала су могли да се опробају у борбама са витезовима и науче неке почетне покрете и вештине.
Овај фестивал иначе траје три дана и одржава се крајем августа. На жалост, пропустили смо много, јер смо тамо провели само један дан.

Али свакако посета овом фестивалу је за нас била једна велика игра.

IMG_20160828_111637.jpg

Sort:  

Bravo i za srpsku verziju. Ja trenutno nemam vremena da se posvetim dvojezicnim tekstovima, mada me @lighteye prijateljski ubedjuje da se tome sto pre posvetim, ali svaka pohvala za Srpsku zajednicu na steemu! Sve najbolje jos jednom!

Hvala! U pravu je @lighteye! iako i ja uglavnom pišem samo na engleskom :) Širimo srpsku zajedincu !

Штуц, штуц… ;)

Одличан пост, и ми смо почели да пишемо две верзије због @lighteye

Хвала ти @sniki003 :) Супер, видела сам да сте неке текстове радили и на српском. Мени моји на српском боље звуче :)