DÜZENLİ SPOR YAPMANIN FAYDALARI

in #health4 years ago

Bedenin hareketi olarak tarif edilen spor yapmak manasına da gelir günümüzde; spor vücutta oluşan zararlı maddelerin atılmasını sağlar. İnsanlar her gün çeşitli birbirinden farklı türlü türlü yiyecekler tüketirler. İnsanlar bazen de vücutlarının ihtiyacından fazla yiyecekler de tüketiyorlar. İnsan vücudu ihtiyacı olan besinleri sindirip aldıktan sonra geriye kalan fazlalıkları damarlara ve vücudun belirli bölgelerine depolar. Bu depolanan fazlalıkların vücuttan atılması gerekir. Bunun için spor, hem tüketilen besinlerin daha rahat sindirilmesine yardımcı olacak, hem de daha önce tüketilmiş besinlerin yakılmasına, damarlarda ve vücudumuzun belli kısımlarda depolanmış besinlerin dışarıdan müdahaleye ve ilaca gerek kalmadan atılmasına yardımcı olacaktır.

image.png
Kaynak: www.e-psikiyatri.com
Spor organları, eklemleri ve bedeni kuvvetlendirir.
Sağlıklı bir yaşam sürdürmenin açısından her birey için vazgeçilmez bir unsur olduğu günümüzde herkes tarafından kabul edilmektedir. Spor yaparken vücudumuzun direncini artırmakta aynı zaman da sistemlerinin fizyolojik kapasitelerini geliştirmekte bunları korumakta ve devamlılığını sağlamaktadır.

image.png
Kaynak: www.dunyacocukgazetesi.com
Özellikle Dünya Sağlık Örgütü de bu konuyla ilgili 18-64 yaş arasındaki yetişkinlerin günde haftanın 5 günü 30 dakikalık orta şiddetli egzersizlerle sağlıklarını yaşamlarını koruyabileceklerini bize önermektedirler.
Sporu yani egzersizi planlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Yapılan egzersiz aletli ve aletsiz olarak yapılabilmektedir. Yapılan egzersizin doğru bir şekilde yapılması ve uzmanlar eşliğinde yapılması gerekir.
Doğru yapılan, sistemli yapılan, planlı yapılan egzersiz vücudum kemik dokusuna, bağ dokusuna, kaslarına olumlu yararları bulunmaktadır. En önemli yararı kaslarımızı güçlendirmekte kendimizi daha rahat hissetmemizi sağlamaktadır. Özellikle diz eklem omurga gibi organlarımızı çevreleyen kaslarımızı kuvvetlendirerek yaşam kalitemizi artırmaktadır ve vücudumuzdaki meydana gelecek ağrıların oluşmasını engellemektedir.

Üroloji uzmanı, kadın doğum uzmanı da hangi uzman olursa olsun hepsinin ortak görüşü bazı hastalıkları önlemek ve belki de iyileşmesini sağlamak için egzersizi yani sporu birinci sıraya koyuyorlar.
Saçımızdan tırnağımıza kadar bizi spor nasıl koruyor yana hastalıkları nasıl önlüyor spor;

image.png

Kaynak: www.gunceli.com
Dünya da yapılan çalışmalar hareketsiz yaşamın neredeyse tüm hastalıklara davetiye çıkarttığı görülüyor. Bu yaşam biçimini tersine çevirdiğimiz zaman tüm hastalıkların önüne geçildiği görülüyor.
Spor yaptığımız da vücudumuzda ki terlemeyle çıkan tüm zararlı maddeleri dışarıya atarız. Spordan sonra insana bir sevinç, neşe gelir iştah artar.
Vücudumuza artık zor işleri yapmak kolay gelir, bedensel hastalıklara yakalanmaz ve hastalığın ortaya çıkmasını engeller.

image.png
Kaynak: www,psikolezyum.com
Örneğin hayatında hiç spor yapmamış birini ve düzenli spor yapmış birini düşünelim ve bunları birbirleriyle kıyaslayalım. Acaba ne tür farklılıklar vardır hayatında?
Spor yapan bir kişinin iskelet kas sistemi yapmayan bir kişiye oranla daha güçlü olduğu söylenebilir. Kaslarının güçlü olması yaşam kalitemizi artıran etkenlerden bir tanesi daha az yorulmasını sağlar. Daha az strese girer ve stresle baş etmede daha avantaj sağlar. Spor yapan kişi daha az hasta olur.
Kalp dolaşım sistemi daha iyi çalışır. Buda kanımızdaki oksijen miktarının fazla olmasını sağlar bu da yaşamını olumlu yönde etkiler.
Spor yapmayan bir kişinin daha fazla depresif hareketlerde bulunduğu daha fazla strese girdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Yani bazı psikolojik hastalıkların sorununa da faydası var sporun. Özellikle depresyon gibi stres gibi hastalıkların üstesinden gelmenin çok büyük katkısı var.
Sporun sigara bırakma konusunda da yararı var. Sigarayı insanlar bir stres yaşarken içerler insanlar rahatlamak için bu durumda sporun stresi uzaklaştırdığı insanları rahatlattığı için bırakmada sporun olumlu katkısı vardır.
Sigara içtiğimizde aldığımız besinlerin minerallerin veya vücudumuza girecek olan şeylerin eminimi az oluyor. Spor yaptığımızda bunu tersine çevirebiliriz bu eminimi artırabiliriz.
Spor yaptığımızda vücut ısımız yükseldiği için daha rahat uyku uyuruz.
Spor yaptığımızda bazı hormonal dengelerin değiştiğini görürüz. Bunlardan bir tanesi endorfin hormonu (mutluluk veren hormon), ketekolemin hormonu (direncimizi artıran hormon) artırdığını görürüz.
Akciğer kapasitesini de artırır. Hücrelere daha fazla oksijen gidecek ve doğru alınan nefes kaliteli alınan nefes vücutta oksijenin daha fazla olmasına ve yağ yakımını da hızlandırmasına neden olacaktır. Yediğimiz yiyeceklerin yanmasına vücudumuzun oksijene ihtiyacı var. Akciğerin esnek olması yapmış olduğumuz sporla oksijen kapasitemizi geliştirmemiz aslında bizim hem hücrelerimize oksijenin daha fazla gitmesine hem de metabolizmamızın daha fazla çalışmasına neden olmaktadır.
Hamile kaldığınızda karşılaşacağınız bel ağrısı, mide yanması, kabızlık gibi pek çok sorundan, arınmanızı sağlar.
Soğuk ve sıcak havalara çabuk adapte olmanıza yardımcı olur.