KPSS’ye Nasıl Çalışmalı?

in #life7 years ago (edited)

Bir öğretmen adayıysanız ve bu yıl KPSS’ye girmeyi düşünüyorsanız, şuan benimle aynı duygular içinde olabilirsiniz. Mayıs ayında yapılacak kamu personeli seçme sınavı iş hayatına adım atarken önemli bir fırsat. Bu yüzden az zaman kaldıkça stres artıyor ve çalışmak zorlaşıyor…
ösym.png
Sınava 1 aydan bile az vakit olan şu günlerde kendi adıma pozitif düşünmeye ve verimli çalışmaya odaklanıyorum. Ancak günde 1-2 saat bile ayıramıyorum. Durum böyle olunca üzerimdeki stres artıyor ve çalıştığımdan da bir şey anlamıyorum. Peki bu durumu nasıl çözebiliriz? Eğitim Fakültesindeki öğretmenlerimle konuştum ve bana bazı önerilerde bulundular. Önce onların önerilerini sıralayalım. Farklı seviyede hazır bulunan öğrenciler için farklı öneriler verdiler. Hangi grubun önerisinin size uygun olduğunu bulmak için şu soruları cevaplamalısınız;
1.Bitirmediğiniz dersler var mı?
2.Kendinizi yeterince konuya hakim görüyor musunuz?

  1. Hazır hissediyor musunuz?
    İlk soru evet ise;
    -Akademik kitaplardan çalışmak için yeterli vaktiniz olmadığı için dershane kitapları ve kapsül kitaplardan konu anlatımlarını okumalısınız. Ardından çözdüğünüz testte yanlış çıktığında, konuyu tekrar okumalı ve tekrar test çözmelisiniz. Okuma ve tekrar yapma, çok sayıda soru çözmekten daha verimli olacaktır.
    İkinci soru hayır ise;
    -Konu tekrarları yaptığınızda, kavram haritaları oluşturun. Eksik hissettiğiniz konuların kavram haritalarını sürekli görebileceğiniz yerlere asın.
    -Konuya hakim olduğunuzu hissettiğinizde test çözün ve çıkan yanlışlarla eksiklerinizi tespit edin. Konu tekrarı yapmaya devam edin.
    Üçüncü soru hayır ise henüz denemelere geçmeyin, konu eksiklerinizi tamamlamak için bolca tekrar yapın. Test çözme becerinizi geliştirin.
    Üçüncü soru evet ise;
    -Denemeler çözün. Bir alanda çok yanlışınız çıkıyorsa çalışmaları o alana yönlendirin. Zaten yeterli olduğunuz alanda mükemmelleşmek yerine eksik alanınızda birkaç soru daha yapmayı hedefleyin. Bunun için alan denemeleri çözün.
    -Birden fazla kaynağı yan yana koyup karşılaştırın, farklı soru tiplerine hâkim olun.

Ayrıca sınav stesinden kurtulmak için yapabileceğiniz birkaç basit etkinlik var:
-Forumlar ve medya üzerinden ÖSYM tarafından yapılmamış açıklamalara kulak asmayın. Bu yalnızca tasa etmenize sebep olur.
-Kalan günleri sayacaksanız “az kaldı” yerine “çok var” kalıbını kullanın. Örneğin şuan 2 aydan çok bir süre var sınava.
-Ders çalışmadan önce stresi azaltmak için rutinler oluşturun. Benim için çalışma öncesi rutin şöyle, hafif müzik eşliğinde biraz hareket etmek, çay almak ve çalışma masama geçmek.
-Çalışacağınız tüm dersleri bir arada götürün. Tek tek ders kitaplarını bitrmeyin.
-Çok soru gelen alanlara ve konulara odaklanın. Örneğin tarih dersinde zayıfsanız bile inkılap tarihi ve Osmanlı’yı çalışın. Bu iki konu en çok soru gelen konulardır.
-Artarda çeşitli dersleri çalışmak iyidir. Beynin paralel bir işlemci olduğunu hatırlayın. Sayısalın ardından sözel konulara çalışmak daha az yorulmanızı sağlar.
-Beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat edin. Rutin oluşturmaya başlayın.
-Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Günlük hedefler belirleyin, örneğin 100 soru çözmek, hedefinizi olabildiğince küçük tutun. Böylece motivasyonunuz artar ve alışkanlık kazanırsınız.
-Genel kültür için haberleri izleyin.
-Dışarı çıkın, sosyalleşmek ve spor yapmak stresi azaltan en önemli etkinliklerdir.
Şimdilik önerilerim bu kadar. Hepimizin kadrolu öğretmen olması dileğiyle.

Sort:  

I am @sochul of the Korean community.
I support the tr community.
The Korean community was also small.
But now it's getting bigger.
You are the Pioneer of the tr community who wrote this article.
cheer up!