Esbeki Manastır Kompleksi

in #blog4 years ago

Esbeki Manastır Kompleksi, Artvin’in Yusufeli içesine bağlı Darıca Köyünde bulunur. Kompleks dememizin sebebi birden fazla yapıdan oluşmasıdır.

Esbeki Manastır Kompleksi içerisinde bir adet manastı bir adet kilise, şapel ve gözetleme kulesi bulunmaktadır. Bu yapıların hepsi surlarla çevrilmiştir.


Source

Manastırın üzerinde herhangi bir kitabeye rastlanmadığından pek bilgi sahibi değiliz. Manastır kilisesinin örtü sistemi dışında kalan kısmı günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

Mimari olarak kilise üç nefli bazilikal plana sahiptir. Aynı bölgedeki diğer kiliselerle karşılaştırdığımızda bu kilisenin daha fazla zarar gördüğünü söyleyebiliriz.


Source

Kilisenin yapımında ince harç ile birlikte kaba yontulmuş taşlar kullanılmıştır. Kullanılan taşlar oldukça büyük boyutludur. Kilisenin yapım tarihi hakkında bilgi sahibi olmasak da bu tekniğin 9.yy.da kullanıldığı bilinmektedir.

Kilisenin güney tarafında ise iki katlı ve tek nefli bir mezar şapeli vardır. Dış kısmı tuğladan yapılmış olan şapelin doğu ve batı duvarlarında mazgal pencere açıklıkları vardır.

Sort:  

Your post has received 10% upvote from @freevoter You can use our service by sending 0.05 STEEM/SBD
with post url in the memo to @freevoter !! You can earn liquid steem by delegating SP to @freevoter We are now paying 100% daily earnings and 90% curation reward to our delegators !! Join Discord for more information. Thank you !!

This post has received a 25.82 % upvote from @boomerang.

You got a 100.00% upvote from @whalepromobot courtesy of @tlin!

You got a 50.00% upvote from @redlambo courtesy of @tlin! Make sure to use tag #redlambo to be considered for the curation post!

This post has received a $100.00 % upvote from @siditech thanks to: @tlin.
Here's a banana! banana-small.png

You got a 50.00% upvote from @bid4joy courtesy of @addo.sports!

You got a 100.00% promotion boost from @shares courtesy of @tlin! Thank you for following @Shares rules of promoting your articles.

Have a nice day.
@Shares - Keep steeming good articles to help Steem network grow.