You are viewing a single comment's thread from:

RE: Basilica Cistern. (EN-TR) Yerebatan Sarnıcı.

in Trliste7 months ago

Benim için çok değerli bir yere gitmişsin. Daha doğrusu benim için çok değerli birisiyle son kez gittiğim için değerli olan bir yer. Ve çok uzun bir yorum olacağını düşünsem de eklemek istediğim bir sürü şey var umarım bu seni rahatsız etmez.

Alıntılar ile bir şeyler eklemeden önce 2022'nin Temmuz ayında en ciddi ve kapsamlı restorasyonunu bitiren İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin sarnıca eklediği büyük bir müze bulunuyor. Sütunlar hariç oradaki neredeyse bütün heykeller sonradan yerleştirilmiş. Ki bence bazı yerlerde bunu başarı ile yapabilseler de bazı noktalarda rahatsız olduğum da bir gerçek.

Sarnıç gerçekten kocaman bir yer bu fotoğraftan da görebileceğiniz gibi. Belki de eskiden orası tamamen suyla doluydu.

Ağzına kadar su doldurulabilen dönemde gerçekten çok kullanışlı idi. En son gittiğimde suyun taze ve pislenmeden kalabilmesi için yeryüzüne ulaşan minik delikler kapalıydı. Umarım açmışlardır...

Eğer Medusa' nın gözlerinin içine bakarsanız taşa dönüşürsünüz. O yüzden bu heykeli düz değil yan bir şekilde koyuyorlar.

Bir noktada evet ama aslında hayır. Medusa Bizans zamanı aslında bilinen kadar kötüydü ve değildi. Medusa'nın kafasının ters ve yan koyulmasının asıl sebebi bulunduğu ortama giren düşmanlara karşı koruyacağına inanılması idi. Bir nevi kültürümüzde aktif olarak kullanılan nazar boncuğu misali; "Kem gözlere şiş."

Burada da farklı bir alfabede harfler var.

Bu alfabe Bizans zamanında da kullanılan Yunan alfabesi. Bizim bildiğimiz alfa, beta, gama ve deltanın sembollerinin kaynağı olan alfabe. Yani Grekçe.

Hepsi belirli bir düzende sıralanmış gibi görünüyor.

Aslında bu düzen düşmanın kafasını karıştırıp sahibini korumak için kullanışlı bir düzen. Tabii bir de sarnıcın bu büyüklüğü yeryüzüne zarar vermesin diye.

Bu da yeni keşfedilen su kanalı ile ilgili bilgi.

Bu kanalı daha önce görmemiştim. Harika bir bilgi oldu benim için teşekkür ederim. Bu kanalı su dolu olmadığı zaman bir kaçış yolu olarak kullanmak oldukça muhtemel göründü gözüme. Ama harika. Umarım gereken özeni sağlamışlardır.

Bu gezi için gerçekten teşekkürler. Harika anılarımı hatırlattın bana. Umarım yazdığım bilgiler ve yorumumun uzunluğu seni rahatsız etmemiştir. Ellerine sağlık.

Sort:  

Ve çok uzun bir yorum olacağını düşünsem de eklemek istediğim bir sürü şey var umarım bu seni rahatsız etmez.

Tam tersi, uzun yorumlar beni daha çok mutlu ediyor. 🤗

Ki bence bazı yerlerde bunu başarı ile yapabilseler de bazı noktalarda rahatsız olduğum da bir gerçek.

Evet. Sadece ışıklandırmalı olanları çok beğenmedim. Beğendim ama çok değil.

Bir nevi kültürümüzde aktif olarak kullanılan nazar boncuğu misali; "Kem gözlere şiş."

Vay be. Bunu bilmiyordum. Aslında ben Medusa' nın hikayesini sadece bir filmden biliyorum. 😜😂

Ben buranın restorasyonunu cidden çok beğendim bu arada. Yakında Galata Kulesini de paylaşacağım ve oradaki restorasyonun en kadar kötü olduğunu göreceksin. O yüzden sarnıcın restorasyonu gerçektne mükemmel bence ya 😀

Çok mutlu oldum. 😊

Aslında ben Medusa' nın hikayesini sadece bir filmden biliyorum. 😜😂

Medusa aslında hikâyesi içinde en masum olanı. Poseidon'un iğrençliği ve de aslında bilgelik ve savaş tanrıçası olan Athena'nın Poseidon'a gücü yetmediği için acısını Medusa'dan çıkarması tamamen bir saçmalık. Hatta istersen bunun ile ilgili detaylı bir yazı dahi yazabilirim 🤣

Galata'yı benim için duvarına hiltiler ile girdiklerinde yıkıldı. Taş üstünde taşı kalmadı benim için. Diyarbakır'daki tarihi kalelerden birine pimapen pencere takmış olmalarını HÂLÂ atlatamamışken bunu görmüş olmak canımı yakıyor.

Evet ne yazık ki bizim ülkede restorasyon fikirleri tam olarak bu şekilde oluyor. İnsan hayret ediyor ya...
Ben özellikle Galata kulesinin tepesini gördüğümde hayret etmiştim. Ayrıca Kız kulesi de bozuldu...

Artık fiziksel olarak kalbim acıyor onları gördükçe. Birisini SüngerBob'a çevirdiler diğerini de yok ettiler. Rezillik.